Un grup de experti britanici a creat primul robot "umanoid" care poate mima expresiile faciale ale oamenilor.
Robotul, denumit "Jules", este controlat in totalitate de propriul software, fiind capabil sa imite miscarile si expresiile fetei umane ce sunt inregistrate in videoclipuri si transmise in micile motare electronice aflate in "pielea" masinariei. Robotul poate face grimase, se poate incrunta si chiar vorbi prin miscarile buzelor traduse de un computer care reda suntele. Nu numai ca imita atat de bine expresiile, dar totul se intampla in timp real, Jules putand "interpreta" 25 de stari pe secunda. Proiectul, "Interactiunea Om - Robot", a fost gandit de catre oamenii de stiinta ai Laboratorului de Roboti, de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie.

Potrivit "Daily Mail", echipa de ingineri s-a dedicat timp de trei ani si jumatate dezvoltarii acestui software, in scopul crearii unei interactiuni intre oameni si "inteligentele artificiale". Tehnologia prin care functioneaza robotul se bazeaza pe stocarea emotiilor umane, precum fericirea, tristetea, nelinistea, "invatate" de Jules prin intermediul unor programe. "Avem un intreg repertoriu de comportamente care impun dinamismul. Daca vrei ca oamenii sa interactioneze cu niste masini, atunci trebuie sa obtii asta pe cale naturala. Cand se misca, trebuie sa arate cat mai natural, asa cum sunt expresiile umane", a declarat unul dintre ingineri, Chris Melhuish.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.