Henry Pierrepoint, fondatorul unei prolifice dinastii de calai britanici, era o persoana extrem de meticuloasa.

Acest lucru reiese dintr-un macabru jurnal vechi de peste 100 de ani, in care calaul si-a notat cu scrupulozitate toate cele 105 executii pe care le-a savarsit. Impreuna cu fratele si fiul sau, Pierrepoint a trimis pe lume de dincolo nu mai putin de 800 de condamnati la moarte.

Pentru Henry Pierrepoint moartea se masura in "inci" si "picioare" (unitati de masura englezesti echivalente cu 2,54 cm, respectiv, 30,5 cm). Intr-un jurnal tinut pe parcursul celor noua ani in care s-a ocupat cu spanzurarea sau decapitarea raufacatorilor, si-a notat fiecare executie in parte, punctand principalul parametru al condam­natilor la moarte - grosimea gatului, care putea sa fie "foarte puternic", "fragil", "lung" sau "obisnuit".

Totodata, in functie de greutate si inaltime calcula lungimea funiei, astfel incat executia sa se desfasoare in conditii optime. Jurnalul listeaza toate cele 105 executii pe care le-a dus la bun sfarsit intre 19 noiembrie 1901 si 14 iulie 1910. A detaliat insa doar cateva din cazurile sale faimoase, cum au fost cele ale tinerelor Amelia Sach si Annie Walters, doua ucigase in serie care au omorat mai multi copii care le fusesera incredintati spre adoptie de mame fara soti. Anchetatorii au stabilit ca micutii fusesera otraviti cu morfina, iar Pierrepoint s-a ocupat de punerea in streang a celor doua asasine.

A devenit alcoolic

Cu trecerea anilor, scrisul de mana din jurnal incepe sa devina din ce in ce mai putin lizibil, probabil si din cauza faptului ca Henry Pierrepoint consuma cantitati importante de alcool. De altfel, meticulosul calau nu a profesat decat noua ani, intre 1901 si 1910, cand, desi avea numai 32 de ani, s-a retras brusc si fara nicio expli­catie din activitate.

Motivele retragerii sale au ramas invaluite in mister aproape 100 de ani, fiul sau, Albert Pierrepoint, de departe cel mai prolific calau din istoria Marii Britanii, refuzand sa vorbeasca despre asta.

Asadar, cu ajutorul jurnalului care va fi vandut saptamana viitoare la o licitatie organizata in Marea Britanie, a fost elucidat si misterul care plana asupra disparitiei de pe scena executiilor a acestui calau perfectionist.

Henry Pierrepoint noteaza in carnetelul sau ca in 1910 a fost concediat dupa ce in timpul unei executii, la care s-a prezentat in stare de ebrietate, si-a agresat asistentul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.