Daca v-ati intrebat vreodata care este cel mai inspaimantator si periculos sport din lume, raspunsul ar fi Wingsuit flying - Zborul natural. Wingsuit flying-ul este arta naturala care aduce corpul uman cel mai aproape de zbor si isi are originile undeva la inceputul anilor ’30.
Wingsuit-ul este un costum de zbor asemanator unui costum de schi. Diferenta majora este ca acesta este special creat pentru a putea plana, o membrana groasa fiind adaugata intre membre si corp. Pentru a reduce cat mai putin riscurile unei accidentari, pe langa wingsuit, echipamentul contine si o parasuta. Aceasta este folosita la incheierea zborului, cand "zburatorul" se apropie de pamant si trebuie sa aterizeze. Ca sa functioneze, trebuie sa sari de la o inaltime considerabila, un varf de munte sau un avion.

Dar hai sa lasam teoria la o parte si sa vedem cum intra in actiune aceste „veverite-umane” care zboara la cativa centimetri deasupra rocilor .

Fragmente cu Wingsuit Flying din filmul "Seven Sunny Days"

Destul de interesant nu? Daca te tenteaza sa incerci vreodata, ar trebui sa stii totusi ca intre anii 1930 si 1961, 71 din cele 75 de persoane care incercasera acest sport pana atunci, au murit incercand sa atinga perfectiunea zborului. Oricum, unii dintre acesti pionieri au reusit sa zboare cateva mile si i-au inspirat pe milioane de alti oameni care au incercat acest sport.

Chiar daca au devenit repede idolii a mii de tineri, cei doi pionieri ai wingsuit flyingului si-au gasit sfarsitul la varste destul de fragede, arata Descopera.Ro.

Mai intai, la numai 26 de ani, la 25 aprilie 1937, Clem Sohn, cel care declara inaintea sariturii ca se simte la fel de sigur ca in bucataria bunicii, a cazut in gol, in fata a 100.000 de oameni, dupa ce parasuta sa a refuzat sa se deschida. Dupa aproape doua decenii, in 1956, Leo Valentin avea sa incerce sa zboare, si el, pentru ultima data. Dupa ce declarase ca a reusit sa zboare 3 mile in 1954 cu ajutorul unor aripi de lemn, Leo Valentin a incercat sa repete performanta in Liverpool, insa si-a gasit sfarsitul, dupa ce una dintre aripile improvizate i s-a desprins in momentul desprinderii de avion.

In jurul anilor 1990, un pilot francez, Patrick de Gayardon, a inventat un costum de zbor care a devenit piesa de rezistenta a epocii moderne in care a intrat si acest sport. Din nefericire pentru el si pentru fanii sai, a murit pe 13 aprilie 1998, in timp ce testa ultimile modificari aduse "aparatului de zbor".

Tot in 1998, finlandezul Jari Kuosma si croatul Robert Pecnik si-au unit puterile pentru a revolutiona costumul folosit pana atunci si si-au indeplinit si visul de a crea noul wingsuit mai sigur si mai accesibil pentru doritorii de senzatii tari. Ei au pus bazele noului BirdMan, Inc. BirdMan’s Classic, care a fost primul costum pus la dispozitia publicului larg, potrivit Village of Joy.com.

Stiati ca...

  • Viteza normala a unei coborari cu parasuta variaza de la 180 la 225 de km/h.

  • Viteza unui Birdman: in mod dramatic este redusa viteza, uneori aceasta poate fi doar de 40 de km/h, insa recordul atins a fost de 95 de km/h.
  • Materialele folosite pentru crearea unui costum de zbor: Nylon Rip-Stop sau Parapack cu fasii subtiri de plastic pe alocuri.
  • Acest sport poate fi incercat de oricine? Asociatia de Parasutism din SUA recomanda in Manualul de Parasutism, ca nimeni nu poate face acest sport daca nu are la activ peste 200 de sarituri un instructor sau 500 de salturi fara instructor.
Exista si companii de Wingsuit care ofera traininguri si certificate de „zbor”.

Pentru a va convinge singuri daca merita sa investiti bani, timp si chiar viata in acest sport, click aici pentru Galeria VIDEO si Galeria FOTO.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.