Folosind o noua tehnica de secventiere genetica, cercetatorii americani au stabilit ca o palma obisnuita are peste 150 de tipuri de bacterii. La 52 de subiecti cercetati au fost identificate peste 4.700 de tipuri de bacterii, dintre care doar cinci au fost gasite pe toate palmele.

Numarul mare de specii de bacterii detectate pe mainile subiectilor a fost o mare surpriza pentru cercetatori, la fel ca si faptul ca mainile femeilor adapostesc mai multe bacterii decat cele ale barbatilor.

Cercetatorii sunt de parere ca pH-ul pielii joaca un rol important in numarul mai mare de bacterii care sunt pe palmele femeilor. In plus, cantitatea de transpiratie produsa de palmele femeilor este mai mare decat in cazul barbatilor, iar faptul ca femeile folosesc mai frecvent creme cosmetice le aduce, de asemenea, mai multe bacterii pe piele.

Studiul a mai aratat ca bacteriile nu sunt afectate de spalarea regulata a mainilor si ca anumite specii chiar se inmultesc in urma spalarii.

Potrivit cercetatorilor americani, bacteriile de pe palme nu sunt periculoase pentru sanatate si, mai mult, unele dintre ele au un rol protector impotriva agentilor patogeni.