Femeile care vor o cariera politica de succes trebuie sa fie atat capabile, cat si atractive. Pentru candidatii de sex masculin insa se pare ca e de ajuns sa fie competenti.

Este o constatare care ar putea justifica enormele cheltuieli pentu machiaj si garderoba pentru candidatul Republican , Sarah Palin, in acelasi timp, ne intrebam de ce ar trebui un om ca John Edwards sa investeasca intr-o tunsoare costisitoare.

"Ceea ce am descoperit a fost destul de uimitor", afirma Joan Y. Chiao, de la departamentul de psihologie al Universitatii Northwestern.

In ceea ce priveste candidatii de sex masculin, alegatorii de sex masculin au ales ca unic criteriu competenta, in timp ce femeile prefera barbatii care sunt si capabilii si atragatori.

Dar, pentru " femeile-candidat, atat barbatii cat si femeile care aleg, ar vota mai de graba pentru candidate care sunt si competente profesional dar si atragatoare din punct de vedere fizic," declara Chiao, intr-un interviu telefonic.

"Pentru femeile care candideaza pentru functii politice, conteaza intr-adevar daca sunt percepute ca avand ambele trasaturi: competente si atragatoare. Aceste doua calitati sunt in masura sa prezica, daca o persoana se afla sau nu printre preferintele votantilor," declara Chiao.


De ce?

"Exista o multime de teorii posibile," cel mai probabil are legatura cu modul in care ne alegem prietenii si colegii.

"Alegatorii isi pun o multime de intrebari atunci cand evalueaza potentialii candidati: cu cine mi-ar placea sa ies la o bere? Instinctul conteaza foarte mult in decizia finala. Aceste instincte pe care le folosim atunci cand alegem un prieten, opereaza inconstient si atunci cand ne alegem liderii," afirma ea.

Studii mai vechi au examinat de asemenea si efectul atractiei fizice in politica. De exemplu, un studiu din 2005 a demonstrat ca acei candidati care par a fi mai maturi au obtinut rezultate mai bune fata de cei cu figura ca de copil. Cercetatorii de atunci au conchis ca maturitatea fizica a candidatilor ofera si impresia de competenta.

Cum s-a ajuns la aceasta concluzie?

Au adunat fotografii cu candidatii de la congres, din 2006, si au cerut unui numar de 73 de studenti sa noteze candidatii pentru competenta, dominare, atractivitate si abordabilitate.

In general, studentii au ales barbatii ca fiind mai competenti fata de femei. Studentele au considerat ca barbatii sunt mai impunatori decat femeile, in timp ce studentii nu au sesizat nicio diferenta din acest punct de vedere.

Totii studentii au clasificat femeile ca fiind mai atragatoare si mai abordabile decat barbatii.
Dupa ce au obtinut seturile cu clasificarile candidatilor, cercetatorii au impartit pozele pe perechi si au cerut studentilor sa aleaga pe care dintre ei (femeie sau barbat) l-ar vedea ca presedinte. Concluziile lor asupra calitatilor pe care un candidat trebuie sa le detina au fost bazate pe rezultatele acestor alegeri ipotetice.

Insa.. ar fi aceste rezultate valabile si pentru adulti?

"Este posibil ca persoanele mai in varsta, trecute de varsta parteneriatelor romantice, sa aiba judecati bazate mai putin pe aspectul fizic si sex," afirma Chiao.

Familiaritatea pare sa sporeasca confortul. Din ce in ce mai multe femei castiga birourile electorale, alegatorii tind sa devina mai deschisi in ceea ce priveste sexul feminin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.