Stim cu totii ca europenii sunt indragostiti de biciclete. Cele mai ciudate forme, cu floricele, cu trei roti sau cu doua sei, cu cosulet sau cu remorca. Iar in Amsterdam se poate vorbi de un adevarat rai al bicicletelor, pentru ca olandezii chiar iubesc aceste micute inventii brevetate prima oara in Germania, in 1817 de către baronul german Karl Drais. Pentru locuitorii Amsterdamului, nu conteaza ca ninge ori ploua, ei nu-si lasa niciodata bicicleta acasa. Majoritatea celor care au vizitat acest oras pot confirma ca nu au mai vazut nicaieri atatea biciclete la un loc. Un caz exceptional "de invazie a bicicletelor", asemanator cu ce se intampla astazi in Olanda, s-a inregistrat in decembrie 2003, in Shangai, unde mersul pe bicicleta, pe strazile orasului, a fost chiar oprit temporar, deoarece ciclismul era mijlocul dominant de transport, iar celelalte vehicule motorizate nu mai reuseau sa faca fata valului de ciclisti.

Amsterdam: Capitala BicicletelorIn momentul de fata traiesc 750.000 de persoane in Amsterdam, insa cel mai ciudat este faptul ca pe strada sunt inregistrate aproape 1 milion de biciclete. De asemenea se stie ca in fiecare an, peste 30.000 de biciclete sfarsesc in canale. Tinerii considera ca e destul de amuzant sa arunce bicicletele turistilor in apa. Deci data viitoare cand va aflati in Amsterdam nu va scapati bicicleta din ochi !De asemenea in intreaga Olanda, ciclismul este forma primordiala de transport, iar bicicletele sunt ca painea si untul. Practice, eficiente, economice (mai ales atunci cand trebuie sa le parchezi) si adesea cea mai eficienta cale de a ajunge de la un punct la altul. Cei 16,4 milioane de locuitori ai Olandei detin 17 milioane de biciclete. Aici, din fericire, biciclistii au prioritate, deci sunt avantajati in fata celorlalti participanti la trafic. Insa poate fi destul de periculos sa fii biciclist in Amsterdam: deoarece trebuie sa claxonezi si sa eviti tramvaiele, masinile, ceilalti biciclisti, oamenii care merg pe role dar si cei mai periculosi pietoni (turistii care citesc hartile si nu sunt atenti la drum). Insa sunt destul piste si trasee pentru biciclisti, iluminatoare, iar daca folosesti semnalul de avertizare nu e totusi un capat de lume.

In aceasta regiune este foarte infloritoare industria inchirierilor de biciclete. Exista o multitudine de companii care se ocupa cu acest lucru si majoritatea hotelurilor au biciclete de inchiriat pentru turisti. Companiile de biciclete cer doar un act de identitate si suma de bani care variaza de la perioada inchirierii pana la modelul de bicicleta dorit.

Cateva puncte de unde va puteti inchiria o bicicleta daca sunteti turist in Amsterdam !
Bike City
Damstraat Rent-a-bike
Macbike


O mica nedumerire exista totusi...De ce arata bicicletele aproape la fel? Poate pentru ca oamenii cred ca nu mai are niciun sens sa iti cumperi o bicicleta scumpa, unicat, odata ce o sa sfarseasca intr-un canal la fel ca si una obisnuita, mai ieftina. Oricum ei au biciclete cu tot felul de modele bizare: o bicicleta cu aparatoare pentru vant nu pare deloc ciudata in comparatie cu o bicicleta care are o casuta de lemn in fata unde va puteti pune copilul sau animalutul de companie, ori cu o mica remorca in spate unde va puteti cara bagajele. Si sa nu va mire daca vedeti biciclete ornate cu flori, biciclete cu ghiveciuri, biciclete cu umbrele sau biciclete taxiuri...

In Bucuresti, parcarile sunt o problema foarte mare. In schimb in Amsterdam, pana si bicicletele stau aliniate frumos in parcari...Click aici pentru mai multe imagini cu ingenioasele biciclete din Amsterdam.