In fiecare an, oamenii produc aproximativ 7.2 miliarde de tone de gaz cu efect de sera, generand cantitati uriase de energie termica in aer si in oceane. Ciclonele tropicali deriva din marile calde, si unii cercetatori considera ca incalzirea globala va genera furtuni mai frecvente si mai intense daca nu se iau imediat masuri drastice.

Dar Robert Hilton de la University of Cambridge si echipa sa de cercetatori au constatat ca, in 2004, cand doua furtuni puternice au devastat Taiwanul, ploaia a erodat mii de tone de carbon din componenta solului. Materiile au fost purtate de raul LiWu in adancul marii, unde au fost ingropate in sedimente.

"In ultimii 30 de ani furtuni puternice, care tineau insa doar cateva zile, au erodat zona respectiva," afirma Hilton. "Aproximativ 92 % din carbon a fost erodat de aceste furtuni."

Toate raurile deverseaza cantitati mari de carbon de pe continente in oceane. Amazonul, cel mai mare ca volum, aduce in mare aproximativ 13 milioane de tone de carbon in fiecare an.

Prin studiul publicat in aceasta saptamana in Nature Geoscience, Hilton informeaza ca Taifunul Mindulle, cel mai puternic din 2004, a spalat doar 5.500 de tone de carbon.

Dar raurile foarte mari ca Amazonul nu ingroapa carbonul eficient, este transformat in nisip la gura de varsare, apele pot fi reciclate si carbonul emis in cele din urma inapoi in atmosfera.

Cand un rau abrupt ca LiWu coboara din munti,l apele sale sunt dense, incarcate de sedimente si coboara rapid spre fundul marii, unde peste 90% din carbon este ingropat si eliminat de ciclul de carbon al Pamantului.

Aša-numitele râuri "repezi" sunt predominante în tropice, de-a lungul coastei Pacificului de vest ši Oceanului Atlantic, pregatind regiunea pentru a fi erodata de Cicloanele tropicale. In Pacific, intre 50 si 90 de milioane de tone de carbon sunt ingropate în acest mod anual.

Insa, comparativ cu procentele de poluare produse de om, furtunile nu vor opri incalzirea globala.