O casa de licitatii londoneza va oferi luna viitoare, in premiera mondiala, trei picturi abstracte ale unui cimpanzeu numit un timp "CÚzanne al maimutelor", transmite AFP, citat de Mediafax. Cimpanzeul Congo a devenit celebru la sfarsitul anilor '50, cand operele sale, calificate de unii critici drept "impresionism abstract", au fost expuse la Londra la initiativa antropologului Desmond Morris.

La vremea respectiva, operele lui Congo, care a realizat in jur de 400 de desene si picturi intre varsta de doi si patru ani, au fost intampinate cu un anume dispret. Morris, care l-a transformat pe Congo in starul unei emisiuni de televiziune despre animale, a fost convins, privindu-l cum picteaza, ca maimuta are o anume perceptie a artei. Casa Bonhams va scoate la licitatie pe 20 iunie trei picturi ale lui Congo alaturi de opere ale lui Andy Warhol si Auguste Renoir.

Specialistii se asteapta ca cele trei picturi sa se vanda cu cel putin 800 de lire sterline (1.176 euro). "Ma indoiesc ca a mai vandut cineva la licitatie operele vreunui cimpanzeu", a declarat Howard Rutkowski, directorul colectiilor de arta moderna si contemporana de la Bonhams. "Nu cred ca a mai fost cineva atat de nebun incat sa o faca", a adaugat el.