"Masurarea varstei este foarte dificila", afirma Thomas Huang, liderul proiectului dezvoltat la University of Illinois. "Daca folosesti fata pentru a estima varsta chiar putem obtine varsta aparenta, sau cat de in varsta arata o persoana".

Cercetatorii au testat algoritmul pe 1.600 de persoane, folosind cinci fotografii de la fiecare persoana, obtinand un total de 8.000 de imagini. Varsta oamenilor din poze variaza de la un an la 93 de ani.

Una din metodele pe care computerul a folosit-o este gray scale. Daca, de exemplu, fata din imagine era compusa din 100 pe 100 de pixeli, fiecare dintre cei 10.000 de pixeli separati are propriul nivel de gri. Comparand cat de intunecat sau deschis este fiecare pixel comparat cu ceilalti pixeli, software-ul estimeaza varsta aparenta a fiecarei persoane in parte.

"O femeie care poarta machiaj ar trebui sa obtina o varsta mai mica", sustine Huang. "O textura fina a pielii va fi inregistrata ca aratand mai tanara."

Forma, pozitia, culoarea si textura nu arata doar varsta. Demonstreaza, de asemenea, etnia, genul, chiar si emotiile, toate fiind studiate de Huang cu ajutorul computerului.

Mai multe companii l-au contactat deja pe Huang, fiind interesate de programul sau. Recunoasterea
fetei ar fi foarte utila de exemplu, pentru fast food-uri care sunt interesate sa stie cati adolescenti-baieti ar cumpara un anume sortiment de sandwich, sau pentru magazinele de imbracaminte care ar putea rula reclame specifice pentru fiecare persoana care intra in magazin.

"Daca poti estima sexul sau varsta poti schimba imaginea de pe ecran", declara Huang. "S-ar putea sa vrei sa rulezi un anume tip de reclama pentru un cumparator mai tanar, si ceva cu totul diferit pentru o persoana mai in varsta".

De asemenea ar putea fi folosit si ca un plus de siguranta pentru carduri si bancomate, insa indiferent de scopul in care va fi folosit, producatorii se asteapta ca in urmatorii ani sistemul sa fie folosit la scara larga.