Regatul imaginar al Valahiei se afla in Cehia si nu apare pe nicio harta. Inspirat de pastorii transilvaneni, se apropie foarte mult de un tinut real - are drapel, moneda nationala, universitate si o limuzina de stat. Mai mult decat atat, toti locuitorii detin pasapoarte.

Valahia s-a bucurat de o atmosfera idilica pana nu demult, cand pacea acestuia a fost tulburata de o "lovitura de stat". Astfel, delimitarea dintre fantezie si realitate devine din ce in ce mai greu de distins.
Adevarata regiune numita Valahia ocupa o zona montana, redusa ca dimensiuni, situata in coltul sud-estic al Republicii Cehe. In 1997, scriitorul si fotograful Tomas Harabis a imaginat tinutul drept atractia turistica ideala.

Planul a dat roade, iar amatorii nu au ezitat sa se inghesuie, facand din aceasta una dintre cele mai apreciate destinatii turistice din tara. Harabis, fonda­torul regatului, a fost numit mi­nistru al Afacerilor Externe; regele tinutului, Boleslav cel Milostiv (tr.red.), este nimeni altul decat actorul ceh de comedie Bolek Polivka.

Regele isi cere dreptul

Lucrurile au luat o turnura neasteptata odata cu schimbarea de atitudine a "regelui", care s-a hotarat sa-si ia rolul in serios. Acesta si-a manifestat intentia de a revendica partea care i se cuvine din economia regatului. Astfel, Polivka cere o parte din profiturile reale incasate de la turisti.

Lupta crancena dintre rege si ministrul de Externe are loc de cativa ani incoace, avand ca unica miza prerogativele puterii asupra tinutului fictiv. De curand insa, justitia ceha pare sa fi schimbat cursul razboiului juridic, stabilind ca regele-actor nu are dreptul sa profite sub nicio forma de pe urma asocierii cu Harabis. In pofida deciziei curtii, Polivka este hotarat sa nu renunte la demers.

Tomas Harabis a avut ideea infiintarii regatului cu mai bine de 10 ani in urma. Si, in ciuda faptului ca moneda de stat nu poate fi folosita decat in Valahia, si ca singura licenta acordata de universitate este aceea de distila­tor de rachiu de prune (slivovica), fondatorul tinutului se arata foarte mandru de creatia lui.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.