Figura lui Tutankamon a fost reconstituita din silicon de catre o echipa de specialisti egipteni, francezi si americani, a anuntat marti Consiliul Superior al Antichitatilor din Egipt. Specialistii care au lucrat la acest proiect sint de acord in ceea ce priveste forma fetei si trasaturile faraonului, dar nu si in ceea ce priveste forma urechilor si a nasului, a aratat Zahi Hawass, presedintele Consiliului, intr-un comunicat.

Expertii au scanat de curind mumia faraonului, conservata inca in mormintul din Valea Regilor. Cu aceasta ocazie, o echipa de radiologi a realizat prima imagine digitala de sinteza a fetei tinarului rege. Trasaturile lui Tutankamon au fost reconstituite cu precizie, pornind de la 17.000 de clisee, luate cu ajutorul unui computer tomograf. Chipul astfel reconstituit seamana foarte bine cu portrete antice ale faraonului, precum si masca de aur descoperita in mormintul sau.

Pe baza datelor obtinute din examinarea imaginilor luate de tomograf, specialistii egipteni au ajuns la concluzia ca moartea faraonului, survenita la virsta de 19 ani, a fost cauzata de o rana la piciorul sting, care a degenerat rapid in cangrena. Ei au respins ipoteza potrivit careia Tutankamon ar fi fost ucis de o lovitura la ceafa. "Specialistii egipteni nu au gasit urme ale unei lovituri la cap. Dupa consultari cu specialisti italieni si elvetieni, s-a ajuns la concluzia ca Tutankamon a murit din cauza unei infectii la piciorul sting, care s-a transformat rapid in cangrena", a spus Hawass.

Mormintul lui Tutankamon a fost descoperit de arheologul britanic Howard Carter in 1922. Tutankamon a domnit timp de zece ani in Egipt, cu 3.300 de ani in urma. El este considerat al 12-lea faraon din cea de-a XVIII-a dinastie egipteana. Teza asasinarii sale era fondata pe faptul ca a fost ultimul faraon din dinastia sa. Lui i-a succedat timp de patru ani marele preot Aye, urmat apoi de seful militar Horemheb. Dupa 26 de ani de domnie, acesta i-a cedat puterea vizirului sau, Ramses, fondatorul dinastiei a XIX-a.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.