Dupa 20 de ani de la scrierea 'Versetelor satanice', Salman Rushdie nu are niciun regret in privinta cartii care i-a adus faima mondiala, dar si o condamnare la moarte

Autorul a devenit cunoscut in toata lumea dupa ce a fost condamnat la moarte (fatwa) de catre un tribunal islamic iranian, ca urmare a publicarii romanului mai sus amintit. Lucrarea, care a vazut lumina tiparului in 1988, a atras oprobriul public ca urmare a catalogarii ei drept "blasfemiatoare" la adresa profetului Mahomed.

La scurt timp dupa aparitie, India, Africa de Sud, Bangladesh, Pakistan, Arabia Saudita, Egipt, Somalia, Sudan, Indonezia, Malaezia si Qatar au interzis cartea.

Reactiile nu au intarziat sa apara nici in Anglia, tara de rezidenta a autorului de descendenta indiana, unde, romanul acestuia a fost ars de mai multi musulmani englezi intr-o piata. Nu doar Rushdie a avut de suferit de pe urma cartii - traducatorul japonez a murit injunghiat, cel italian si cel norvegian au fost grav raniti, in timp ce alte 37 de persoane si-au pierdut viata intr-un incident petrecut la hotelul traducatorului turc.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.