Amnon Weinstein, un lutier in varsta de 69 de ani, care a petrecut peste zece ani colectand si restaurand viori din intreaga Europa, este de parere ca "fiecare scripca are povestea ei". Barbatul povesteste ca majoritatea instru­men­telor recuperate de el se aflau intr-o stare deplorabila, o parte dintre acestea avand chiar steaua lui David gravata direct pe lemnul din care fusesera con­fectionate. "Reconditionandu-le, spiritul lor va dainui vesnic", a a­daugat Weinstein, care si-a pier­dut aproape toata familia in Holocaust.

Pentru prima oara, viori apartinand victimelor nazistilor, s-au reunit sub acelasi acoperis, pentru a sutine unul dintre ce¬le mai incarcate emotional concerte din ultimii ani - "Viorile Sperantei". Evenimentul cultural s-a aflat sub egida Raanana Symphonette si a Orchestrei Philharmonia din Istanbul. In fata celor cateva sute de persoane, a cantat si virtuozul israelit Shlomo Mintz, care a interpretat "Avinu Malkeinu"/"Tatal nostru, regele nostru", rugaciune foarte cunoscuta in sfera religioasa evreiasca.

Le canta nazistilor

Un alt punct de atractie al serii a fost asa-numita "vioara a lui Motele", care a apartinut, din cate se pare, unui baiat in varsta de 12 ani. Acesta, evreu fiind, obisnuia sa cante ofiterilor nazisti concentrati in Belarus.