Incredibil, dar adevarat…un indonezian a socat o lume intreaga dupa ce aproximativ jumatate din suprafata corpului i-a fost acoperita cu niste excrescente ce seamana cu radacinile de copac.

Potrivit blogului "Curious? Read", Dede, un pescar de 35 de ani din Indonezia, sufera de o boala foarte rara care face ca in prelungirea membrelor sa-i creasca niste formatiuni ciudate, asemanatoare cu radacinile de copac. De-a lungul timpului, barbatul a consultat mai multi doctori dar fara nicio speranta.

"Radacinile" au inceput sa-i creasca pe maini si pe picioare dupa ce in adolescenta s-a taiat la genunchi. Cu timpul excrescentele s-au extins iar barbatul nu a mai putut sa-si foloseasca membrele.

Datorita bolii, indonezianul si-a pierdut slujba si ulterior a fost parasit si de sotie. Resemnat ca nimeni nu-l poate ajuta, Dede si-a crescut cum a putut cei doi copii luptandu-se zi de zi cu boala care ii facea viata grea.

Acum, datorita unui american expert in dermatologie, Dede poate spera din nou la o viata normal. Dupa ce a facut biopsii si analize de sange, doctorul Anthony Gaspari de la Universitatea din Maryland a ajuns la concluzia ca boala este cauzata de Virusul Papiloma Uman (HPV), o infectie destul de comuna si nu foarte periculoasa. Insa, problema la Dede este ca are o disfunctie genetica in urma careia sistemul imunitar nu poate lupta impotriva virusului care a suferit mutatii. Prin urmare virusul a fortat celulele pielii sa produca o cantitate masiva de substanta care a cauzat cresterea excrescentelor, cunoscute sub numele de "coarne cutanate".

Initial doctorul Gaspari il suspecta pe Dede ca sufera de SIDA, datorita numarului scazut de celule albe din sange, dar ulterior analizele au aratat ca boala de care sufera barbatul este foarte rara si chiar misterioasa.

"Probabilitatea de a suferi de aceasta afectiune este mai mica de 1 la 1.000.000", a explicat doctorul Gaspari.

Ceea ce este remarcabil, este faptul ca, lasand la o parte excrescentele, Dede s-a bucurat de o stare de sanatate foarte buna de-a lungul vietii, avand in vedere sistemul imunitar scazut de care are parte, si faptul ca niciun membrul al familie nu prezinta semne de leziuni in curs de dezvoltare.

Doctorul Gaspari crede ca o doza zilnica de Vitaminei A in forma sintetica, ar putea reduce excrescentele de pe corpul lui Dede, iar acesta va putea sa-si foloseasca pe viitor mainile.

"El nu va avea un corp perfect normal, dar marimea excrescentelor ar trebui sa se reduca pana la punctul in care el ar putea sa-si foloseasca mainile", a spus Gaspari .

Numarul excrescentelor ar trebui sa scada dupa sase luni iar cele care vor ramane ar putea fi inghetate si indepartate chirurgical, a continuat doctorul.

Inca intrigat de originea bolii, doctorul Gaspari isi doreste foarte mult sa-l aduca pe Dede in America pentru examinare dar se teme ca barierele financiare si birocratice ar fi prea dificil de depasit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.