Una dintre cele mai surprinzatoare si socante ipostaze ale artei europene, tabloul lui Edvard Munch - care surprinde imbratisarea patimasa, dar letala dintre o femeie, banuita a fi vampir, si un barbat - a nascut nenumarate controverse, de la prezentarea sa publica, de acum mai bine de o suta de ani
Desi numele original al picturii, dat chiar de catre artistul norvegian, este "Dragoste si durere", ea s-a impus de-a lungul timpului sub titulatura de "Vampirul", dupa ce criticul de arta Stanislaw Przybyszewski a catalogat-o gresit, ca inscriindu-se in tema vampirismului. Mai tarziu, multi au interpretat ipostaza pasionala pe care o surprinde tabloul drept reprezentarea grafica a unui esec amoros marcant prin care a trecut Munch - doi oameni inlantuiti intr-o imbratisare patimasa, complicata si dureroasa, dupa ce s-au ranit reciproc de nenumarate ori. Barbatul, consumat de taria regretului, se abandoneaza la sanul femeii, macinate la randul ei de neputinta de a-l respinge.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.