Genocidul comis de Stalin a fost un act 'perfect rational' , menit sa asigure dezvoltarea si modernizarea Rusiei. Socanta ipoteza este cuprinsa in paginile unui nou manual alternativ, 'Istoria Rusiei', 1900-1945", lansat in cadrul unei campanii de promovare a patriotismului in randul elevilor rusi

Asadar, la 55 de ani de la moartea fostului dictator sovietic, atrocitatile comise de acesta sunt prezentate, in unele manuale scolare, drept "perfect rationale". Criticii occidentali sunt de parere ca "Istoria Rusiei, 1900-1945" este parte a unei campanii, in spatele careia s-ar afla insusi premierul Vladimir Putin, de indulcire a biografiei lui Stalin.

Anul trecut, un alt manual controversat, "Istoria moderna a Rusiei, 1945-2006, il descria pe Stalin drept un "manager eficient". Respectivul pasaj a fost inlaturat in cele din urma, precizeza Larisa Alexeieva, din cadrul editurii care a tiparit manalul in cauza.

Editorul noului manual, Alexander Danilov, isi apara produsul spunand: "Nu il aparam pe Stalin. Pur si simplu ii exploa­tam personalitatea, explicand motivatiile lui si aratand care sunt adevaratele sale realizari".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.