In primul club ecologic din lume, deschis la Londra, dansatorii produc energie electrica. Clientii care vin pe jos, cu bicicleta sau cu transportul in comun au intrare libera.

Tanarul antreprenor milionar Andrew Charalambous (35 de ani), supranumit "Dr. Earth" (Dr. Pamant), a investit un milion de lire sterline pentru a-si indeplini un vis: amenajarea unui club ecologic. El a dus conceptul cu un pas mai departe, "recicland" inclusiv energia dansatorilor, care este transformata in energie electrica datorita fenomenului de piezoelectricitate. Nu intamplator clubul a fost denumit "Surya", numele sanscrit al zeitatii Soarelui.

Podeaua ringului de dans este din module ceramice si cristale care, sub apasarea picioarelor dansatorilor, genereaza curent electric, dirijat prin conductori in baterii. Cand clubul este plin, dansatorii pot genera aproximativ 60% din energia electrica necesara, acoperind consumul pentru instalatiile de iluminat si de aer conditionat. Restul de curent electric necesar este produs folosindu-se energia eoliana si cea solara. Charalambous sustine ca se obtine suficienta electricitate pentru alimentarea nu doar a localului, ci a inca aproximativ 14 pana la 20 de consumatori casnici, clubul fiind prima companie care doneaza energie electrica.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.