Cercetatori ai Universitatii Reading din Marea Britanie l-au prezentat miercuri intregii lumi pe Gordon, primul robot controlat exclusiv de un creier biologic
Creierul primitiv al cyborgului, poreclit de presa internat ionala „Frankenrobot“, este format din aproximativ 100.000 de neuroni recoltati de la fetusi de sobolan. Dupa ce au fost transplantati, neuronii au fost pusi intr-un mediu cu nutrienti, strabatut de 60 de electrozi, care functioneaza ca o interfata intre tesutul organic si partea mecanica, preluand impulsurile electrice ale neuronilor si trimitandu-le catre roti.
Gordon este capabil sa invete singur, spun cercetatorii. Cand se loveste de un zid, senzorii trimit un mesaj catre creier, care, dupa un timp, poate invata prin repetitie si in situatii similare opreste la timp inaintarea robotului. Experimentul este numai in faza de pionierat, deoarece in lipsa unei stimulari externe, minicreierul „se usuca si moare“. Neuronii prelevati din fetusii de sobolan sunt incorporati intr-o incinta speciala cu mediu si temperatura controlate riguros. Acest „creier“ poate comunica prin Bluetooth cu „corpul“ pe care-l controleaza.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.