Sandy Allen atinsese inaltimea de 2.31 metri si era recunoscuta drept cea mai inalta femeie din lume. Ea a decedat miercuri, la varsta de 53 de ani, intr-un camin din orasul natal Shelbyville, Indiana.
Cauzele decesului nu sunt inca cunoscute. Se stie insa ca fusese spitalizata in lunile anterioare cu afectiuni precum diabet, infectie in sange, dificultati respiratorii dar si probleme la rinichi, potrivit unei prietene apropiate

Cresterea excesiva in inaltimea a fost provocata, dupa cum ea insasi obisnuia sa declara, de o tumoare ce a facut ca glanda pituitara sa produca prea multi hormoni de crestere. A suferit o operatie in 1977 pentru a stopa procesul, dar fara rezultat. Cu toate acestea, era mandra de inaltimea ei. Si-a acceptat defectul si l-a folosit ca 'unealta' pentru a educa oamenii. Astfel ca, de-a lungul timpului, Sandy si-a folosit problema pentru a inspira copiilor sentimentul de a-i accepta pe cei din jurul lor, chiar daca sunt diferiti.

Tot cu acest scop, Sandy Allen a aparut in emisiuni televizate si a tinut lecturi in biserici si scoli pentru a le transmite tinerilor mesajul ca nu este ceva rau sa fii diferit.

Dupa ce a fost recunoscuta ca cea mai inalta femeie din lume, a primit un rol in 'Casanova', regizat de Federico Fellini, in 1976, dand viata personajului 'Angelina uriasa'. A aparut de asemenea intr-un documentariu canadian”A fi diferit”, in 1981, dar si in filmul 'Side Show' in acelasi an.

A scris pentru Cartea Recordurilor in 1974, exprimandu-si dorinta de a intalni pe cineva cu aceeasi inaltime.

'Este inutil sa mai spun ca viata mea sociala este practic nula, dar poate ca publicitatea pe care o voi dobandi prin intermediul acestei carti imi va lumina viata', a marturisit aceasta.

Potrivit prietenei ei, statutul de cea mai inalta femeie din lume a ajutat-o pe Sandy sa nu mai fie atat de timida.

'A scos-o din carapacea ei intr-un fel; ajunsese la un punct in care putea sa si glumeasc pe seama acestui fapt', a adaugat aceasta.

Desi se expunea mult prin calatorii si nu-si mai ascundea defectul, erau momente cand simtea ca face parte dintr-un spectacol ciudat, momente cand stia ca trebuie sa se intoarca acasa.

Cu timpul, dificultatea de a se misca a fortat-o sa scurteze aparitiile in public, in special in ultimii ani de viata. Suferea de diabet si alte boli si folosea un scaun cu rotile pentru a se deplasa.

A continuat totusi sa viziteze scoli din orasul natal primind pentru acest lucru o bursa, de la o fundatie comunitara.

'Iubea sa vorbeasca cu copiii deoarece acestia ii puneau intrebari sincere, pe cand adultii obisnuiau sa stea departe si sa o priveasca insistent, fara insa a stii cum sa se apropie de ea', a declarat prietena ei.

Intamplator, Allen locuia in acelasi camin cu Edna Parker, in varsta de 115 ani, recunoscuta din august 2007 cea mai in varsta persoana din lume


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.