Lumea virtuala 3D multiuser, deschisa in 2003, numara deja peste doua milioane de adepti cu avatare, printre care se disting si o mina de romani, practicantiai vietii la dublu.

"COTIDIANUL" a descins printre autohtonii cu existenta virtuala sa le afle lectiile si ispravile in cealalta dimensiune. Banii ce trebuie scosi din buzunare sau conexiunile adesea proaste la Internet nu-i tin in loc pe cei care cauta raspunsuri dincolo de viata de zi cu zi.

Inalte scoli alternative

Carmen Holotescu "se da" pe Second Life (SL) cu alter egoul sau, Cami Cerminara,pentru scopuri extrem de bine tintite: eLearning. "Sectiunea Second Life Education este utilizata de mii de profesori, facilitatori, studenti pentru cursuri la distanta, colaborari, simulari, studii legate de noi tehnici media in educatie, cursuri in firme", detaliaza Holotescu. Intr-un curs, continua aceasta, se poate interactiona pe chat sau in jurul materialului creat in acest spatiu: prezentari Power Point cu materiale audio, bloguri, dar si accesarea de pagini web.

Drumurile lungi si dese printre constructiile care dubleaza realul au motivat-o pe Carmen Holotescu sa tina, la rindul ei, un program asema nator. Pentru initiativa nu e nevoie de prea multa birocratie: "Dispui de un spatiu privat, o insula, la care au acces doar profesorul si studentii. Devii proprietar printr-un mesaj trimis la Linden Lab, cei care au initiat SL, specifici cursul, programa, participantii si numele lor".

Creativitate mezata virtual

Bianca Naumovici, sora si colega de breasla a cunoscutului om de publicitateBogdan Naumovici, director de creatie la Leo Burnett, a fost cuprinsa in aceasta vara de febra SL, la fel ca toata agentia. "Un coleg a venit intr-o dimineata la birou foarte intrigat de idee, de cum se fac banii si de cit de multa lume e deja logata. Doua ore mai tirziu imi alegeam numele si cream obiecte. Mi-am editat intre timp profilul: culoarea parului, marimea sinilor. Am jucat la cazinou, dar s-a dovedit neprofitabil. Am mers prin cluburi, am nimerit pe o insula de dominatrix si a fost ciudat sa aflu ca poti sa iei orice avatar sclav doar daca vrei", spune cea din spatele Sofiei Ragowski. Nebunia i s-a mai atenuat intre timp, iar acum pindeste sa vada ce se intimpla in biroul virtual Leo Burnett din SL.

"E o ocazie buna sa vezi de ce e 'the place to be>> in acest moment si daca intr-adevar ajuta la ceva la businessul de aici sa ai un business acolo. Oficiul Leo Burnett nu este inca finalizat si nu urmareste crearea unui profit, ci cauta sa impartas easca experienta. Se dores te un portal de idei pentru membrii agentiei dinintreaga lume", marturiseste Bianca.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.