Principalii operatori de telefonie mobila din Romania au gasit un subiect care sa ii uneasca: tarifele de roaming. Acestia considera ca pretul roaming-ului la utilizatorul final (retail roaming) nu trebuie sa fie reglementat, ci stabilit la nivelul pietei libere

Roamingul reprezinta un serviciu aparte atat pentru utilizatori, cat si pentru jucatorii din piata. Buzunarele sau conturile primilor inca mai sufera in momentul in care telefoanele mobile parasesc tara. In schimb, acest serviciu reprezinta o sursa de venit extrem de importanta pentru operatorii de telefonie mobila, si de aceea operatorii se impotrivesc reglementarilor primite din partea autoritatilor din domeniu.

Pretul apelurilor dintr-o tara europeana in alta trebuie sa fie stabilit de piata, ci nu reglementat de autoritati, precum in cazul serviciului Vodafone Passport, ale carui tarife scazute sunt stabilite prin intelegeri intre operatorii nationali ai grupului, a declarat Mihai Tarniceanu, director in cadrul Vodafone. El critca initiativa sefului Directoratului General pentru Comunicatii din cadrul Comisiei Europene, Viviane Reading, de a reduce tarifele de roaming prin reglementari comunitare impuse de la Bruxelles.

"Comisia Europeana se indreapta catre suprareglementare; nici un serviciu nu trebuie reglementat, mai ales in pietele emergente care trebuie sa creasca", a declarat la randul sau Dorin Odiatiu, director de interconectare la Orange Romania. Scopul Comisiei Europene a fost, initial, de a asigura indeaendenta autoritatilor de reglementare fata de politic, insa "doamna Reading intervine direct si nefundamentat crezand ca tarifele de roaming sunt prea mari", a adaugat Odiatiu.

Romania este inca o tara "importatoare de roaming", in timp ce preturile de retail roaming sunt printre cele mai mici si transparente, considera Oana Cristea, director de interconectare la Cosmote Romania. "Controversa roamingului este insa prea mare, pana si la nivel european", a incheiat Cristea.

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), Dan Georgescu, a explicat ca Uniunea Europeana reglementeaza doar tarifele de roaming en gros, adica intre companii, iar cele la nivelul utilizatorului final nu pot fi impuse de o institutie. "Ca o regula generala a economiei de piata, pe pietele concurentiale, precum piata romaneasca de telefonie mobila, competitia tolereaza doar acele decizii eficiente ale operatorilor, acelea care tin cont de regulile concurentei, de cerere si de oferta", a adaugat Georgescu.

Veniturile din roamingul romanesc, mai mici decat cele din alte piete

Oficialii Vodafone vorbesc despre o pondere semnificativa a serviciului de roaming, dar scazuta in comparative cu tarile vest-europene. Acest lucru se explica atat prin mobilitatea romanilor, mai redusa decat a cetatenilor Uniunii Europene, de pilda, dar si relatiei dintre puterea financiara si tarife. "Odata cu intrarea in Uniunea Europeana, ne asteptam ca tot mai multi romani sa calatoreasca in afara tarii si ca Romania va avea din ce in ce mai multi vizitatori," estima, in urma cu cateva luni, pentru Wall-Street, Andreea Stanescu, Senior Director, Consumer Market, Vodafone Romania.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.