Societatea Romana de Televiziune (SRTv) va primi una din cele sase licente care vor fi acordate pentru tranzitia la televiziunea digitala terestra, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta care modifica Legea audiovizualului, avizat favorabil, joi, de Consiliul National al Audiovizualului.

Proiectul de Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) care modifica Legea audiovizualului va sta la baza strategiei de tranzitie de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra.

"Obiectivul este acela de a acorda SRTv dreptul de utilizare a frecventelor aferente unui multiplex digital, unul din cele sase multiplexuri cu acoperire nationala alocate Romaniei prin Conventia de la Geneva. Este primul pas in tranzitia la televiziunea digitala, se deblocheaza astfel procesul de atribuire a licentelor, de operare a multiplexurilor. Urmeaza ca prin strategia adoptata prin Hotarare de Guvern sa se stabileasca etapele concrete, termenele si conditiile de acordare. La stabilirea acestei strategii, Consiliul va avea un cuvant de spus, in consultare cu radiodifuzorii", a declarat Rasvan Popescu, presedintele CNA, dupa votul Consiliului.

Proiectul de OUG a primit sapte voturi "pentru" (Gelu Trandafir, Narcisa Iorga, Dan Grigore, Ioan Onisei, Rasvan Popescu, Cristina Trepcea, Constantin Dutu) si unul "impotriva" (Christian Mititelu).

Potrivit proiectului de OUG, furnizarea pe cale radio terestra a serviciilor publice de radiodifuziune si de televiziune in sistem digital terestru se realizeaza de un furnizor de retele si servicii de comunicatii electronice, in baza licentei de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru acordate acestuia de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Totodata, proiectul prevede ca licentele de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru se acorda de ANCOM unor operatori de multiplex de radiodifuziune/ televiziune, pe baza unor proceduri de selectie organizate de aceasta si in conformitate cu strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national.

Citeste si:
Plenul, reunit pentru numirea consiliilor de administraţie ale SRTV...
Plenul Parlamentului se...

Prin exceptie, "furnizarea pe cale radio terestra a serviciilor publice de televiziune se realizeaza de catre Societatea Romana de Televiziune in baza unei licente de utilizare a frecventelor in sistem digital terestru, acordata pentru operarea unui multiplex, in conditiile stabilite prin strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala".

De asemenea, proiectul prevede ca titularul unei licente de emisie sau al licentei de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru, cu exceptia SRTv, are obligatia de a plati anual, anticipat, un tarif de utilizare a spectrului, stabilit de ANCOM.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.