Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind si Patronatul Presei din Romania ROMEDIA considera ca, prin plata CAS pentru contractele pe drepturi de autor, guvernul incearca sa dea o noua lovitura industriei media, deoarece pretul informatiei si al articolelor jurnalistice va creste cu 31%.

"In orice caz, sumele pe care bugetul de stat le-ar colecta de la jurnalisti in urma acestei masuri sunt infime si nu ar genera redresarea economiei romanesti. Exista suficiente solutii economice pentru iesirea din criza, iar inventarea unor noi biruri asupra activitatii jurnalistilor nu poate duce decat la falimentul presei romanesti", se precizeaza intr-un comunicat al acelor doua organizatii, relateaza NewsIn.

Potrivit MediaSind si ROMEDIA, din cauza lipsei masurilor concrete de sprijinire a acestui domeniu vital pentru democratie, mass-media, cum ar fi simplificarea fiscalitatii din domeniu, sprijinirea activitatii jurnalistilor, acordarea de subventii directe, diminuarea TVA la nivelul practicat in Uniunea Europeana intre 0 si 5%, plata TVA la incasarea facturii, eliminarea taxelor impuse pentru reteaua de difuzare si altele, peste 50 de publicatii au fost inchise, iar peste 1.500 de jurnalisti au ramas fara un loc de munca. [Guvernul da lovitura de gratie pentru presa si artisti]

"Pentru a opri declansarea actiunilor greviste in ramura mass-media, Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind si Patronatul Presei din Romania ROMEDIA se vor intalni, saptamana viitoare, cu reprezentantii Executivului, in vederea solutionarii pe cale amiabila a conflictului. In cazul in care, dupa aceste discutii, nu se va ajunge la un numitor comun, cele doua organizatii vor hotari in comun declansarea actiunilor de protest care se impun pe plan intern si international", se mai arata in comunicat.

Proiectul Legii pensiilor, care urmeaza a fi aprobat de guvern la inceputul lui februarie, prevede plata CAS si in cazul contractelor pe drepturi de autor si conventii civile pana la un plafon maxim de cinci salarii medii pe economie.

"Este o prevedere introdusa in proiectul legii pensiilor, ce vizeaza plata CAS-ului pentru cei platiti cu drepturi de autor si contracte civile, pentru ca acestia sa poata beneficia si ei de pensie. Aceasta contributie se va plati pana la nivelul de cinci salarii medii pe economie", a afirmat ministrul Muncii, Mihai Seitan. "Proiectul de lege a fost inaintat pentru analiza ministrilor in ultima sedinta de guvern, urmand ca pana saptamana viitoare sa centralizam propunerile care vin din partea tuturor ministerelor", a completat ministrul muncii.

Ulterior, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca introducerea platii contributiilor de asigurari sociale pentru contractele pe drepturi de autor si conventii civile este o masura normala si ca o sustine in principiu, in conditiile in care toti salariatii trebuie sa plateasca CAS.

Ministerul Muncii a mai precizat, intr-un comunicat remis vineri, ca propunerea de introducere a platii CAS pentru contractele de drepturi de autor si conventii civile are in vedere asigurarea dreptului la pensie pentru persoanele care obtin venituri exclusiv din aceste activitati.

Din februarie 2008, CAS este de 31,3% din salariul brut, platit 20,8% de catre angajator si 10,5% de catre angajat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.