Guvernul are in plan atacul presei si al artistilor prin ridicarea exceptiei de la plata contributiei de asigurari sociale pentru sumele provenite din drepturi de autor si alte venituri obtinute in baza unor conventii civile sau contracte de colaborare si revenirea la plafonul de cinci salarii medii brute al bazei lunare de calcul a CAS.
Coalizarea majoritatii presei impotriva lui Basescu si a PDL in recenta campanie ar putea fi pedepsita exemplar, gratie propunerii care se discuta in acest moment in guvern. Acest nou bir guvernamental ar putea reprezenta lovitura de gratie data presei din Romania in cel mai greu moment al existentei sale post-decembriste, cind, oricum, organe de presa consacrate sucomba unul dupa altul, transmite Inpolitics.

In egala masura, decizia guvernului Boc ar putea avea un impact devastator asupra lumii artistice autohtone, institutiile de cultura abia prididind sa asigure un salariu cit de cit decent artistilor angajati.

Reactii la cald

  • Ion Caramitru: Aceasta decizie va afecta teatrul romanesc. "La ora asta, toti actorii Teatrului National din Bucuresti care au trebuit sa renunte la cumulul pensiei cu salariul, precum si toti colaboratorii teatrului - regizori, coregrafi, scenografi si actori - lucreaza pe acest tip de contract (drepturi de autor - n.r.). Doar patru dintre spectacolele TNB din prezent se joaca fara colaboratori", a declarat astazi, pentru NewsIn, directorul Teatrului National Bucuresti (TNB). Caramitru a sugerat ca aplicarea prevederii din proiectul Legii pensiilor va creste considerabil obligatiile de plata catre stat ale institutiilor teatrale.

  • Corneliu Porumboiu: Bugetele pentru film, si asa micil, vor scadea si mai mult. Si cineastii sunt foarte nemultumiti din cauza acestei propuneri guvernamentale. "Nu stiu care este contextul legislativ european si care sunt explicatiile extrabugetare ce au dus la o asemenea propunere. Cu siguranta, insa, bugetele pentru film, si asa mici, mai ales in aceasta perioada cand fondurile Centrului National al Cinematografiei au fost reduse substantial, vor scadea si mai mult. Astfel, fara finantari suplimentare, fonduri regionale sau sponsorizari, productia de film va fi incetinita", a comentat regizorul Corneliu Porumboiu, foarte bine cotat anul acesta, cu filmul sau "Politist, adjectiv".

  • Sebastian Vladescu: In principiu, sunt de acord. Ministrul finantelor a declarat vineri ca introducerea platii contributiilor de asigurari sociale pentru contractele pe drepturi de autor si conventii civile este o masura normala si ca o sustine in principiu, in conditiile in care toti salariatii trebuie sa plateasca CAS. "Faptul ca un venit de tip salarial obtinut din munca este supus impozitarii mi se pare normal. In principiu, sunt de acord", a spus Vladescu, adaugand ca, in opinia sa, toti beneficiarii ar trebui sa plateasca contributii de asigurari si pensii. "Este vorba de intrarea in normalitate", a afirmat ministrul.

Min. Muncii: Cei platiti doar pe drepturi de autor vor avea drept la pensie prin introducerea CAS

Ministerul Muncii a precizat, intr-un comunicat remis vineri, ca propunerea de introducere a platii CAS pentru contractele de drepturi de autor si conventii civile are in vedere asigurarea dreptului la pensie pentru persoanele care obtin venituri exclusiv din aceste activitati. "Propunerea are in vedere asigurarea dreptului de a primi pensie din sistemul public si pentru acele persoane care obtin venituri exclusiv din aceste activitati, astfel incat sa nu devina dependente de programele de asistenta sociala, la momentul retragerii din activitate", se spune in comunicat.

Ministerul precizeaza ca proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice a fost dezbatut cu reprezentantii sindicatelor si patronatelor, Fondului Monetar International, Bancii Mondiale, Comisiei Europene, organizatiilor pensionarilor si Consiliului Legislativ si ca, in urma discutiilor, au fost adoptate "o serie de imbunatatiri", "printre care si propunerea potrivit careia sumele provenite din drepturi de autor si alte venituri obtinute in baza unor conventii civile sau contracte de colaborare, sa fie purtatoare de CAS".

Ce prevede noua taxa

Proiectul legii pensiilor, ce urmeaza a fi aprobat de guvern la inceputul lui februarie, prevede plata CAS si in cazul contractelor pe drepturi de autor si conventii civile pana la un plafon maxim de 5 salarii medii pe economie, a declarat vineri, pentru NewsIn, ministrul muncii, Mihai Seitan. "Este o prevedere introdusa in proiectul legii pensiilor, ce vizeaza plata CAS-ului pentru cei platiti cu drepturi de autor si contracte civile, pentru ca acestia sa poata beneficia si ei de pensie. Aceasta contributie se va plati pana la nivelul de cinci salarii medii pe economie", a afirmat Seitan.

El a precizat ca, peste plafonul de cinci salarii medii pe economiei, nu se mai plateste CAS. "Proiectul de lege a fost inaintat pentru analiza ministrilor in ultima sedinta de guvern, urmand ca pana saptamana viitoare sa centralizam propunerile care vin din partea tuturor ministerelor", a completat ministrul muncii.

Proiectul de lege va fi aprobat cel mai probabil de guvern la inceputul lunii februarie, urmand ca apoi sa fie trimis in Parlament.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.