Criza in care se afunda Cotidianul, o data cu numirea in functia de director a lui Cornel Nistorescu, a luat ieri amploare, ziarul pierzandu-si, in doar cateva ore, majoritatea colaboratorilor consacrati, comenteaza Evenimentul Zilei. La putin timp de la venirea sa in fruntea acestei publicatii, Nistorescu a cenzurat un articol si a elimiinat fara motiv pe jurnalistul Cristian Patrasconiu.
Doru Buscu, Liviu Antonesei, Ioan T. Morar, Emil Hurezeanu si Robert Turcescu au anuntat ca nu vor mai publica in „Cotidianul” pana la „clarificarea situatiei”. Cel mai vehement critic al derivei de la „Cotidianul” este Ioan T. Morar, senior editor, care considera numirea lui Nistorescu „o greseala a patronatului”, arata evz.ro. Potrivit paginademedia.ro, vor inceta colaborarea in sectiunea de opinii si Daniel Vighi, Teodor Baconsky si Alin Fumurescu.

Dupa cutremurul concedierilor, al taierilor din salarii si al transformarii editiei printate a publicatiei Cotidianul, saptamana aceasta a debutat cu noi turbulente in atomosfera redactionala a unuia dintre cele mai de notorietate ziare de la noi.

['Zi trista pentru Cotidianul'. Print-ul la groapa?]

Update 1: Libertatea de exprimare si drepturile jurnalistilor au fost incalcate la Cotidianul


ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei (AW-AMP), in calitatea sa de organizatie care apara dreptul la libertatea de exprimare si informare corecta, isi manifesta ingrijorarea fata de situatia ziarului Cotidianul, se arata intr-un comunicat de presa.

Cornel Nistorescu, directorul nou instalat, si-a inceput activitatea editoriala prin retragerea de pe site-ul ziarului a unui articol care il viza pe un apropiat al sau. Justificarea lui Nistorescu pentru aceasta decizie – lipsa punctului de vedere al celui vizat (Petru Romosan) - nu se sustine. Autoarea articolului a cerut opinia lui Romosan si a primit doar insulte si amenintari. Articolul mentioneaza ca Romosan neaga colaborarea cu fosta Securitate, argumenteaza Active Watch.

Agentia de monitorizare a presei critica de asemenea concedierea fara motiv a jurnalistului Cristian Patrasconiu si arata ca noul director editorial are obligatia sa le prezinte jurnalistilor o politica editoriala clara, pe care trebuie sa o discute si adopte impreuna cu redactia. Invocarea politicii editoriale ca pretext al demiterii poate fi vazuta ca un act abitrar atat timp cat acea politica editoriala nu este transparenta.

Jurnalistii de la aceasta publicatie, mai multi aflati deja pe lista concedierii, sunt sfatuiti sa consulte Ghidul drepturilor salariatului pentru jurnalisti, editat de ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei si de asemenea, acestora li se reaminteste ca sunt protejati de Constitutie.


Update 2:
Tiberiu Lovin scrie ca "in sedinta de ieri a a board-ului trustului Realitatea-Catavencu Cornel Nistorescu a obtinut mana libera pe toate planurile pana in decembrie, moment in care va fi judecat pentru sangele varsat sau laudat pentru succesul sau", cu mentiunea ca se negociaza de asemenea si numirea sa ca director al editiei online.


'Apocalipsa dupa Romosan', la Cotidianul


Articolul “Apocalipsa dupa Romosan” publicat pe site-ul cotidianul.ro relateaza momentele principale ale povestii cu final nefericit: retragerea unui articol care il critica pe unul dintre prietenii lui Nistorescu, scris de catre ziarista Mirela Corlatan.

"Prima decizie importanta a lui Cornel Nistorescu in calitate de director editorial la Cotidianul a fost sa scoata de pe site articolul intitulat „Petru Romosan, turnatorul lui Horia Bernea si al lui Ion Negoitescu“, care fusese postat cu mai putin de o ora inainte, ca material de deschidere, adica subiectul numarul 1 al zilei (de sambata)", scrie Mihnea Maruta, fost redactor sef la Cotidianul.

"Vreti sa stiti care a fost prima miscare a noului sef de la Cotidianul? Cornel Nistorescu a cenzurat un articol. Mai precis l-a zburat din ziar. N-a reusit sa-l scoata insa si de la Catavencu, unde amicul sau este descris ca turnator. E vorba de Petru Romosan, care l-a turnat pe Horia Bernea, dar asta conteaza mai putin daca este amic cu Nisto", explica Tiberiu Lovin.

Asadar, noul director primeste atacuri dure chiar de pe teritoriul ziarului pe care mai nou, il patroneaza.


Jurnalistul Cristian Patrasconiu, concediat fara motiv



Astazi, in spatiul mai liberal oferit de blogurile Cotidianul, ziaristii din aceasta redactie isi exprima la unison dezacordul fata de masurile pe care le ia noul director Cornel Nistorescu, cum ar fi concedierea lui Cristian Patrasconiu.

“E o nedreptate ca pleaca asa, dupa un simplu anunt in sedinta, Cristi Patrasconiu – nu e normal ce s-a intimplat azi, am discutat-o cu noul director care a tinut sa-si asume responsabilitatea fara sa ofere explicatii. Sint oameni pe care nu-i poti inlatura asa dupa o munca de ani de zile. E mare pacat ca pleaca si Liviu Antonesei. O mare lectie a acestor zile este fragilitatea incredibila a meseriei – jurnalistul corect a pierdut si bruma de incredere pe care o avea in sine”, scrie Costi Rogozanu.

“Fara motiv a fost dat afara Patrasconiu. Nu se poate sa nu reactionez. Cotidianul renascut de Catavencu a murit”, scrie si Istodor. Critici gasim si la Costin Ilie, redactor-sef al editiei online si la Cristian Teodorescu.

Ziarul vuieste din cauza acestei situatii, iar venirea lui Nistorescu este mai degraba vazuta ca o inmormantare cu “surle si trambite" a ziarului cu cea mai corecta deontologie din tara, cu un public tinta format mai ales din intelectuali.


Cornel Nistorescu riposteaza: 'Cenzura? Subiectul supararii generale nu exista!'


“Trebuie sa le multumesc tuturor celor care au contribuit la aceasta furtuna pe net. Unii au fost ironici, altii nedrepti, unii au exagerat, altii au lansat aberatii. Sa fie primit!”, scrie Cornel Nistorescu intre paginile aceleiasi publicatii.

“(…)Toate la un loc au facut ca ieri-dimineata Cotidianul sa se epuizeze de la prima ora intr-un tiraj pe care nu l-a mai avut de mult (fara carte sau DVD). Unii sunt bloggeri cu audienta, altii sunt postaci de profesie. Tuturor un gand bun, chiar daca intre bloggeri sunt unii care au lucrat la Cotidianul, chiar daca au condus publicatia si au avut o contributie la situatia de acum a ziarului. Altii pot fi asezati pe caprarii. Se crede ca lucreaza in subsolul unor partide politice.

Cenzura? Subiectul supararii generale nu exista! N-a fost decat o amanare a unui material incomplet, realizat din cateva hartii si fara o discutie cu cel acuzat de cele mai cumplite lucruri. Dupa cate stiu eu, nimeni nu poate fi ingropat fara aparare. Drept pentru care un dosar complet al scandalului Romosanu va aparea in zilele urmatoare.

Trecem toata furtuna de pe net si in paginile de ziar. Se aduna un document despre limbajul de pe net, despre gasti si despre cum lucreaza partidele si serviciile. Si despre cum se face presa in 2009.

De azi inainte, daca operatiunea relansarii Cotidianului nu va capota, vom fi pe net mai mult decat altii, iar opera si „operele“ confratilor nostri din virtual vor fi tiparite in Cotidianul. Nu de alta, dar unii risca sa piarda eternitatea” sustine Nistorescu, pentru care furtuna mediatica a numirii sale la Cotidianul, este un "razboi de bun venit".






Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.