"O zi trista pentru Cotidianul, pur si simplu, o zi trista pentru ziaristii de la Cotidianul, una dintre ultimele redute ale jurnalismului corect din tara asta", scria joi, jurnalistul Costi Rogozanu pe blogul sau gazduit de publicatia amintita.
"Echipa ziarului Cotidianul trece prin reduceri substantiale ale salariilor. Aproximativ 23-24 de jurnalisti, dintr-o echipa de 70, vor ramane cu salarii de 10 milioane de lei si vor trece exclusiv pe online. Este o situatie dramatica, din cauza pietei de publicitate, care s-a prabusit", a explicat, pentru paginademedia.ro, directorul editorial Doru Buscu.

Aceasta stire a bulversat specialistii in media din online care s-au grabit sa faca comentarii critice atat cu privire la situatia dificila prin care trece Realitatea-Catavencu, dar si cu privire la natura jurnalismului care se face in Romania, unde chiar si ziare "quality" precum Cotidianul au alunecat in panta "datului cu parerea" sau a senzationalului.

Update: Gasim analize foarte interesante despre situatia deplorabila in care se afla unul dintre cele mai importante cotidiene din tara, la Iulian Comanescu si pe blogul jurnalismonline.ro. Iar Mihnea Maruta, fostul redactor sef de la Cotidianul, publica o scrisoare deschisa adresata fostilor colegi pe care ii numeste "cea mai buna echipa din presa romana".

"Astazi, cand se plange in redactie si cand nimeni nu intelege de ce s-a ajuns aici, de ce asa, care e rostul si care e drumul, singurul lucru care conteaza pentru mine e ca voi sunteti, cu adevarat, cei mai buni", marturiseste Maruta.

Gusti Roman vede in toate acestea "inca o mostra ca online-ul este considerat cosul de gunoi al redactiilor", in timp ce Tiberiu Lovin incerca sa dea o explicatie lucida cu privire la "prabusirea" ziarului central.

"Parerea mea e simpla: privim o reactia in lant la lipsa unei strategii clare pe grupul Realitatea-Catavencu. SOV s-a jucat cu mintile jurnalistilor, a precizat ca nu prea mai exista constiinte de cumparat, dar a fost dispus sa caute si sa le treaca pe statul de plata, apoi a luat vedete la kilogram, s-a incarcat cu facturi de mii si zeci de mii de euro in beneficiul celor care n-au reusit sa demonstreze ca merita investitia.

Lipsa de rating satisfactor, concurenta imbatabila pe anumite orare (ma refer la RTV, pentru ca exista o legatura directa intre televiziune si prabusirea ziarului), intersectarea celor tipuri de gazetari (tv si print), apoi schimbarea a cinci redactori sefi la Cotidianul a bulversat cititorul. Plecat cu o schema clara de a avea un public tinta redus, dar stabil, Cotidianul a inceput sa renunte usor-usor la plan, a incercat sa schimbe strategia de cateva ori si s-a vazut in ipostaza ciudata de a-si pierde identitatea si a se cufunda in x pagini de comentarii si opinii, pe cand cititorul isi dorea mai multe informatii proaspete, inedite si dezvaluri"
, considera fostul jurnalist de investigatie.

Tot paginademedia.ro arata, intr-un interviu cu Doru Buscu, ca varianta printata a Cotidianul va trece printr-o transformare: va pune accentul pe comentarii, opinii si analize care vor ocupa intre 6 si 8 pagini, ceea ce va repozitiona publicatia ca Top Quality.

Masura este grav criticata de Alex Mihaileanu, care prevede deja o moarte sigura pentru acest "Nou-Cotidianul", un blog printat de fapt, printr-un exemplu din State. Extins, fenomenul presei de opinie a cuprins toata mass-media din Romania in ultimii ani, in opinia lui Mihaileanu.

"In economia mass-mediei romanesti a aparut un fenomen foarte interesant: toata presa geme de comentatori si analisti, editorialisti si altii din aceeasi categorie. Si exemple gasim peste tot. In principiu, din cauza ca necesita mai putina munca din partea angajatilor cu norma intreaga, nu ai probleme cu deadline-urile (cel putin teoretic) si cultivi lenea: de ce sa scoti stiri, cind la fel de bine poti umple paginile cu parerile personale?(...) Unde duce acest tip de comportament pareristo-p’afarist? Intr-un final, la degradarea meseriei de jurnalist. Sa ne uitam la ultimii patru ani: cite investigatii ca la carte si dezvaluiri pe bune (nu, cazul Elodia nu inseamna dezvaluiri) ai vazut? Si nu, cazul Ridzi nu se pune. De acord, este un exemplu de jurnalism ca la carte, dar nu pentru Bucuresti, ci pentru provincie, cita vreme o teapa de maximum 100.000 de euro nu e subiect de capitala, unde se trag tunuri de zeci de milioane de euro".

Criza care a cuprins mass-media din Romania si in special presa scrisa nu este insa un fenomen izolat de restl lumii. BusinessInsider.com. arata recent ca in SUA, au fost inchise in acest an, peste 100 de publicatii.

La noi se zvoneste deja de mai multa vreme ca si alte publicatii, cum ar fi cotidianul Gandul, vor renunta la varianta printata intr-o forma sau alta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.