Liderii din zona euro au marcat aniversarea a zece ani de la introducerea euro, cea mai ampla preschimbare de moneda din toate timpurile, prin recomandari de austeritate adresate statelor membre, astfel incat uniunea monetara sa reuseasca sa depaseasca criza datoriilor suverane.


Ministrul de Finante german, Wolfgang Schaeuble, a numit euro "o clara poveste de succes" si a promis ca zona euro va ramane stabila, dar a cerut statelor vulnerabile sa urmeze un curs de austeritate in acest an, sa ia masuri pentru a-si imbunatati competitivitatea si pentru a redobandi increderea pietelor financiare, potrivit Reuters.

"Nu este o criza a euro. Este o criza de datoriilor in unele state din zona euro", a spus Schaeuble intr-un interviu publicat luni de Bild.


Criza care a inceput in Grecia in urma cu doi ani a fortat intre timp Irlanda si Portugalia sa ceara ajutor financiar si ameninta eforturile Italiei, a treia mare eonomie a zonei euro, de a imprumuta 450 de miliarde de euro in acest an pentru rostogolirea datoriilor.

Seful bancii Standard Chartered a declarat unei publicatii din Marea Britanie ca liderii politici nu au oferit inca o solutie demna de luat in seama pentru criza.

"Intram in 2012 cu o perspectiva foarte dificila pentru zona euro, cu o posibilitate tot mai mare pentru iesirea din zona euro a unor membri", a declarat Peter Sands, director general al bancii publicatiei Sunday Telegraph, conform MEDIAFAX.

Cancelarul german Angela Merkel a a avertizat ca 2012 va fi mai dificil decat 2011, iar Europa are multe de facut pentru depasirea crizei.

In Italia, presedintele tarii, Giorgio Napolitano, a cerut sacrificii.

"Nimeni nu poate astazi sa se sustraga de la responsabilitatea de a contribui la punerea finantelor Italiei pe o cale sustenabila si de a evita prabusirea tarii. Este greu de redobandit increderea dupa ce am pierdut atat de mult, iar obligatiunile noastre, in pofida unor semne incurajatoare in ultimele zile, raman sub presiune pe pietele financiare", a spus Napolitano intr-un discurs televizat sambata.

Citeste si:
România nu poate trece la euro. Ce condiții nu îndeplinim
România nu poate trece la...

In Franta, presedintele bancii centrale, Christian Noyer, a aparat uniunea monetara, afirmand ca euro poate deveni inca cea mai importanta moneda din lume daca stratele membre reusesc sa introduca o integrare fiscala mai ampla.

"Daca implementam toate deciziile luate la reuniunea de la Bruxelles vom iesi din criza mai puternici", a scris Noayer intr-un articol pentru Journal du Dimanche.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.