Internetul a provoacat in toata lumea o crestere economica care o depaseste ca ritm pe cea din perioada Revolutiei Industriale din secolul al XIX-lea.

Potrivit unui raport McKinsey, folosirea internetului a condus la o crestere a PIB de 3,4% in 13 tari monitorizate (Suedia, Germania, Franta, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Coreea de Sud, Canada, Italia, Japonia, China, Brazilia si Rusia), ceea ce echivaleaza cu peste 70% din PIB-ul global, scrie Huffington Post.

In tarile mature, din care sunt excluse India, China, Brazilia si Rusia, internetul are un aport la cresterea economica de 21%. Desi a eliminat 500.000 de locuri de munca, interntul a creat 1,2 milioane de locuri de munca, ceea ce inseamna ca pentru fiecare loc de munca pierdut au fost create 2.4 noi locuri de munca.

"Multi au comparat nasterea internetului cu un alt amplificator economic al "jocurilor" facute de comunicare, si anume introducerea presei Gutenberg acum cinci sute de ani. Insa ar fi mai bine sa comparam aceasta schimbare cu cea adusa de dezvoltarea si comercializarea energiei electrice", scrie raportul McKinsey.

Influenta internetului nu este restrictionata de industria web. Mai precis, McKinsey a descoperit ca "75% din impactul economic al internetului vine din faptul ca companiile traditionale nu se definesc ca jucatori din sectorul web". Cu alte cuvinte, afacerile care se bazeaza pe internet tind sa creasca de doua ori mai repede decat cele care au o legatura minimala sau niciuna cu internetul.

  • In mod surprinzator, internetul are propriul sau sector economic, contributia sa la PIB depasind-o pe cea a energiei, agriculturii, mineritului si altor industrii.

De asemenea, calitatea vietii este imbunatatita de cresterea si dezvoltarea internetului. In tarile in care cresterea adusa de internet a ajuns la maturitate, deci ne gandim lo perioada de timp de cca. 15 ani, PIB-ul real a crescut pe cap de locuitor cu o medie de 500 de dolari, o reusita similara a fost obtinuta in timpul Revolutiei Industriale in 50 de ani.
Citeste si:
Economia Circulară și Tehnologia de Ultimă Generație. Cum își...
Economia Circulară și...

SUA conduce acest "ecosistem al internetului", deoarece aici ajung peste 30% din veniturile totale globale produse de intenet si peste 40% din venitul net. Intre timp, atat India, cat si China au ilustrat rate de crester de peste 20%. In ultimii 15 ani, internetul a fost responsabil pentru 7% din cresterea economica luata per total a tarilor monitorizate in cadrul raportului McKinsey; iar in ultimii 5 ani, aceasta cifra a crescut la nici mai mult nici mai putin de 11%.

McKinsey noteaza ca mai exista numeroase oportunitati si in sectoarele de cloud computing si in cea a bazelor mari de date. Se estimeaza ca pana in 2015, sectorul de cloud computing ar putea sa ajunga la 70 pana la 85 de miliarde de dolari, avand in vedere ca aceasta piata isi dubleaza valoarea la fiecare doi ani. Totodata, studiul mai spune ca acele companii care vor fi capadible sa proceseze baze mari de date vor obtine profituri foarte ridicate. In urmatorii 10 ani, numai in sectorul de sanatate o crestere a productivitatii de 1% va insemna o valoare de 300 de miliarde de dolari.

Citeste si:
Cristina Cioran a rămas o mamă singură. Cine o ajută cu creșterea...
Cristina Cioran a rămas o...

Raportul le sugereaza guvernelor sa sustina industria internetului daca doresc sa beneficieze de pe urma castigurilor economice aduse de internet. "Guvernele, ca si utilizatori, sunt catalizatori cheie in ceea ce inseamna raspandirea tehnologiilor bazate pe internet. O crestere viitoare a internetului va avea nevoie de cooperare intre guverne, de o legislatie si de un suport inteligent, atat la nivel national, cat si la nivel international", conchide raportul McKinsey.

Citeste si: Mark Zuckenberg: Facebook este INTERZIS MINORILOR!

Planul "de bataie" al summitului G8


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.