Statele Unite nu se opun proiectului rusesc South Stream, dar estimeaza ca acesta are anumite probleme in ceea ce priveste costurile si infrastructura, a declarat miercuri, la Bucuresti, trimisul special al SUA pe probleme energetice, Richard Morningstar.
"Daca tarile participante considera ca proiectul este viabil din punct de vedere economic, atunci asa sa fie", a adaugat oficialul american, aflat la Bucuresti pentru a participa la Balck Sea Energy and Economic Forum.

De asemenea, Richard Morningstar a atras atentia, vorbind despre South Stream si Nabucco, proiectul considerat concurent, ca cele doua gazoducte nu vor avea probabil aceleasi tari furnizoare de resurse.

"Esential este ca tarile implicate sa actioneze cat mai rational si sa evalueze care proiecte sunt cele mai viabile din punct de vedere economic. (...). Nici Nabucco, nici South Stream nu vor fi realizate, daca nu sunt viabile din punct de vedere economic. Nimeni nu isi permite proiecte politice in acest moment", a punctat Morningstar. [SUA cer Romaniei si tarilor de la Marea Neagra sa formeze o coalitie pentru securitate energetica]

Intrebat daca Rusia foloseste gazul ca pe o arma politica, oficialul SUA a facut referire, in raspunsul sau, la o discutie recenta purtata cu un oficial rus, caruia nu a vrut sa-i dezvaluie numele. "El mi-a spus ca Rusia nu considera gazul o arma politica sau strategica, aceasta industrie fiind privita strict din punct de vedere comercial, intrucat este cel mai important sector al rusilor, iar dorinta lor este sa faca cat mai multi bani de pe urma sa", a spus Morningstar.

Pe de alta parte, oficialul american a spus ca, in opinia sa, partea politica nu poate fi separata de cea economica atat timp cat exista un monopol, facand astfel referire compania rusa Gazprom.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care va transporta anual pana la 31 de miliarde de metri cubi de gaz - provenind din Asia Centrala in special - spre Uniunea Europeana, ocolind Rusia. Nabucco, lansat in 2002, ar urma sa intre in functiune in 2014, iar costul sau este estimat la 7,9 miliarde de euro, insa specialistii sunt de parere ca banii vor fi greu de gasit, din cauza crizei financiare globale.

Nabucco este contracarat de eforturile Federatiei Ruse de a construi, la randul sau, South Stream, gazoduct proiectat sa lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina.

Unele dintre tarile participante la Nabucco si-au dat acordul si pentru implicarea in constructia South Stream, intre ele numarandu-se Bulgaria, Austria, Ungaria si, de curand, Turcia.

Potrivit planurilor initiale ale consortiului Nabucco, gazoductul ar urma sa aiba ca tari furnizoare, intr-o prima faza, Azerbaidjan, Turkmenistan si Kazahstan, ca mai tarziu sa fie luate in considerare si Iran sau Irak, pentru o capacitate anuala de 31 de miliarde de metri cubi.

Din consortiul Nabucco fac parte, cu cate o parte egala de 16,67%, companiile OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Botas (Turcia) si RWE (Germania). [Dinu Patriciu: Scopul este sa fim cat mai independenti de sursele rusesti de titei]

Azerbaidjan, Georgia, Turcia si Egipt au semnat in luna mai un acord privind grabirea constructiei de conducte din zona, inclusiv Nabucco, iar UE este dispusa sa aloce acestui proiect cateva milioane de euro.

In plus, la 13 iulie, cele cinci state de tranzit din consortiu - Romania, Turcia, Bulgaria, Ungaria si Austria - au semnat la Ankara un acord interguvernamental pentru construirea gazoductului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.