Dinu Patriciu, fondatorul Rompetrol, detinut acum de compania kazaha de stat KazMunaiGaz, crede ca regiunea Marii Negre nu ar trebui sa fie vazuta doar ca una de transport a petrolului, ci ca un producator cu potential inca nedescoperit. Totodata, acesta considera, ca ar trebui sa ne indreptam catre resursele alternative, precum biomasa, deoarece acestea reprezinta viitorul.
"Nu sunt un mare fan al conductelor de petrol. (...) Sunt proiecte pe termen lung, aduc profit mic, iar politica joaca un rol de fiecare data. Poate suna nebuneste, dar peste un an-doi nu va mai suna atat de nebuneste: nu avem nevoie de aceste conducte", a spus Dinu Patriciu, in contextul discutiei despre gazoductul Nabucco, agumentand ca astfel de proiecte sunt construite pe fundamente politice, de multe ori generatoare de conflicte. Milionarul a facut declaratia in cadrul "Black Sea Energy and Economic Forum", ce are loc intre 20 septembrie si 2 octombrie la Bucuresti.

"Rusia are rezerve uriase si poate furniza petrol mult timp de acum incolo, dar viitorul este al resurselor alternative, mai ieftine. Scopul este sa fim cat mai independenti de sursele rusesti de titei", a afirmat fondatorul Rompetrol, noteaza Wall-Street.

Dinu Patriciu a mai subliniat ca biomasa din Marea Neagra ar putea constitui o sursa de energie importanta care, cu tehnlogia potrivita, se poate transforma in petrol. Totodata, magnatul a precizat ca desi era hidrocarburilor este departe de a se finaliza, marile corporatii petroliere nu sunt inca pregatite sa depaseasca metodele conventionale de exploatare, potrivit NewsIn.

"Poate vom vorbi de hidrati de gaz in viitor. Sunt resursele cele mai bogate, comparativ cu restul resurselor care exista, ceea ce ar putea insemna schimbarea industriei petroliere. Cercetarea si dezvoltarea care vin din afara industriei sunt raspunsul, insa trebuie sa gandim in afara cutiei (n.r. outside of the box)", a declarat Patriciu in cadrul Forumului. De asemenea, omul de afaceri considera ca tehnologia de transport a gazelor lichefiate poate inlocui cu succes conductele.

Dinu Patriciu, a mentionat miercuri seara, la deschiderea forumului ca este "convins ca Nabucco si South Stream sunt doua proiecte in competitie. Suntem capatul vestic al Marii Negre, intr-o lume care are nevoie de podul dintre Est si Vest, care este deasupra acestei mari. Democratia trebuie sa treaca spre Caucaz". [SUA, Morningstar: Noi nu ne opunem South Stream, dar consideram ca proiectul are probleme; SUA cer Romaniei si tarilor de la Marea Neagra sa formeze o coalitie pentru securitate energetica]

Patriciu detine compania Marine Resources Exploration International SRL, care face parte din Rompetrol Holding SA, careia i-au fost concesionati 9000 de kilometri patrati in Marea Neagra, pentru explorarea resurselor de namol sapropelic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.