UE va sustine la Summit-ului de la Pittsburgh constituirea la nivel global a unui sistem de supraveghere macro-prudentiala, informeaza un comunicat al Presedintiei.
Joi, 17 septembrie 2009, la Bruxelles a avut loc o reuniune informala a sefilor de stat si de guvern din statele membre ale Uniunii Europene. Principala tema a acestui Consiliu European extraordinar a fost actiunea Uniunii Europene pentru depasirea actualei crize financiare si economice, scopul reuniunii fiind acela de a se agrea principiile unei pozitii comune pentru negocierile in cadrul urmatoarei sesiuni a Summit-ului G20 (Pittsburgh, 24-25 septembrie), potrivit comunicatului Presedintiei.

Poate cea mai importanta masura din acest sistem de supraveghere economica la nivel mondial, pe care UE intentioneaza sa o propuna, este "plafonarea" bonusurilor bancare. In opinia multor specialisti, bonusurile bancare, sunt partial responsabile pentru criza financiara, care a atins punctul critic in toamna lui 2008, conform 9AM.

"Cred ca avem nevoie de o plafonare a bonusurilor
", in raport cu salariile fixe platite bancherilor sau proportional cu veniturile sau profiturile institutiilor financiare, a spus premierul Fredrik Reinfeldt in fata jurnalistilor, la sosirea la reuniunea liderilor UE de la Bruxelles, care pregateste summit-ul G20 din 24-25 septembrie de la Pittsburgh, noteaza Wall-Street citand Newsin. Reinfeldt este primul ministru al Suediei, tara care detine in prezent presedintia UE. "Sper ca vom avea un acord european pe aceasta tema. (...) Stim bine ca Statele Unite sunt mai degraba impotriva acestei idei", a adaugat acesta.

In cadrul Consiliului European extraordinar de joi, discutiile pe acest subiect au condus la stabilirea unui consens solid, pe un set de sapte principii care sa permita ca remunerarea variabila sa nu mai reprezinte un risc de instabilitate.

Liderii europeni au fost de acord ca asigurarea unei cresteri economice durabile pe plan mondial presupune existenta unui sistem liberalizat de relatii economice internationale, fiind agreata linia comuna de actiune pentru promovarea in cadrul G20 a necesitatii incheierii Rundei Doha cu un acord semnificativ.

La intrunirea sefilor de stat din Uniunea europeana (UE) de joi a participat si presedintele Romaniei, Traian Basescu, care a atras atentia asupra situatiei specifice a Romaniei, subliniind necesitatea identificarii unor solutii alternative de finantare, care sa asigure redresarea economica si, in acelasi timp, protejarea stabilitatii macroeconomice, se mai arata in comunicatul Presedintiei.

Traian Basescu a insistat pe caracterul temporar al acestor instrumente de stimulare, care ar fi corelate sub aspectul duratei de desfasurare cu masurile de sustinere fiscala adoptate de alte state membre. In acest context, seful statului a sustinut ca punerea in aplicare a strategiilor de iesire din planurile anticriza trebuie sa se faca in mod coordonat, in functie de atingerea de catre toate statele membre a punctului de redresare ireversibila.

Totodata, Presedintele Romaniei a subliniat ca pentru tara noastra modelul de crestere economica se bazeaza inclusiv pe existenta in continuare a unei politici europene de coeziune cu sustinere financiara importanta, precum si pe diversificarea relatiilor economice externe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.