Cu toate ca pietele imobiliare din SUA si Marea Britanie, care au fost greu incercate de criza, incep sa dea semne de redresare pe segmentul rezidential, cele est-europene continua sa scada, dealtfel ca si economiile acestor state.
Daca atunci cand a inceput criza financiara ne bucuram de faptul ca la noi "nu este criza", experienta ne-a invatat ca exista si cuvantul "inca". Atunci nu eram inca afectati, iar in momentul in care unele tari au inceput deja sa anunte oficial ca au iesit din recesiune (n.r. Canada, Germania, Franta, Japonia), tari precum Romania sau tigrii baltici anunta adancirea recesiunii.

Similar se intampla si pe piata imobiliara. In vest, in Statele Unite ale Americii (SUA) sau in Marea Britanie, cifrele din piata imobiliara indica o crestere a activitatii, potrivit Money.ro.

Cu toate ca preturile au continuat sa scada in SUA, vanzarile de locuinte au crescut in iunie cu 11% fata de luna mai, iar constructiile de locuinte au fost cu 3,6%. In Marea Britanie piata imobiliara a dat semne de redresare inca din martie, cand a fost consemnata prima crestere de dupa criza. Desi in ultimele trei luni indicele preturile caselor din Regatul Unit a avut rate crescatoare, valorile sunt relativ mici (n.r. in jurul a 1%), iar specialistii afirma ca inca e prea drevreme pentru a se da verdictul de iesire din criza.

Explicatia acestui fenomen este destul simpla. Guvernele din Statele Unite si Marea Britanie au alimentat sistemele financiare si au preluat activele neperformante. Astfel, au eliminat neincrederea populatiei in institutiile financiare. Acest lucru se vede si in piata imobiliara, care este o piata de bani”, explica expertul imobiliar Ion Radu Zilisteanu

Daca in vest situatia din imobiliare se imbunatateste, in estul Europei nu prea exista motive de bucurie, sectorul rezidential al pietei imobiliare din Romania sau Bulgaria continuand sa scada in ultimele luni.

In ceea ce priveste Romania, programul "Prima Casa", care era menit sa relanseze creditarea, sa creasca cererea de locuinte si sa stopeze scaderea preturilor din sectorul imobiliar, efectul scontat nu a fost atins. Preturile au crescut, intr-adevar in unele segmente, insa artificial. Cauza sunt unii propietari care dupa lansarea programului guvernamental au sesizat ca apartamentele pe care le pun in vazare au mai multe vizionari, asa ca au crescut preturile. Acestia au mizat pe fapul ca toti cei care le-au trecut pragul intentioneaza sa si cumpere, lucru neadevarat si demonstrat de targurile imobiliare din tara, care desi au avut multi vizitatori, nu au avut au multe tranzactii, potrivit 9AM. [Targul Prima Casa, doar la stadiul "prima impresie"]

Indicele de pret pentru apartamentele noi a scazut in ultima luna cu 6%, pana la 1.660 euro/mpc, potrivit companiei de consultanta imobiliara Colliers International, tranzactiile din piata imobiliara aproape ca s-au injumatatit in perioada ianuarie-mai 2009 ( 134.496 tranzactii) fata de 2008, potrivit statisticii Uniunii Nationale a Notarilor Publici, iar preturile apartamentelor vechi desi au crescut pana la 58.000-60.000 datorita "Prima Casa"(n.r. in cazul apartamentelor de 2 camere), nu au atins pretul de dinainte de criza (80.000 euro).

Si in cazul Bulgariei preturile au scazut in medie cu peste 20% in semestrul 1 din 2009, in unele zone din Sofia, garsonierele putand fi gasite si la 30.000 de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.