Inflatia accentuata, care a afectat o perioada indelungata Estonia, Lituania si Letonia, nu mai este decat o amintire pentru fostii "tigri baltici", amenintati momentan de fenomenul periculos al deflatiei.
Deflatia reprezinta in general un semn de recesiune grava care se auto-sustine si din care este foarte greu de iesit, pentru ca intreaga economie este afectata de faptul ca populatia prefera sa nu cheltuiasca si sa astepte o noua reducere a preturilor, diminuand astfel cererea, investitiile si nu in ultimul rand produsul intern brut (PIB), potrivit Wall-Street, care citeaza NewsIn.

Dupa o rata a inflatiei de 12,5% in2008, Lituania, a inregistrat si in iulie 2009 scaderea preturilor de consum, aceasta fiind a patra luna consecutiva de crestere negativa a preturilor.

"Pana in acest moment preturile in Lituania erau prea ridicate, din cauza cresterii rapide a consumului", a declarat, pentru AFP, Rimantas Rudzkis, analist al bancii DnB Nord, din Vilnius.

Impreuna cu Lituania, statul membru al Uniunii Europene (UE) cel mai afectat in prezent de recesiune, si Estonia si Letonia, alte doua state ex-sovietice, prezinta "simptomele" deflatiei. Aceste trei tari, care in prezent sunt membre UE, si-au dobandit independenta in 1991 si datorita ratelor mari de crestere economica pe care le-au ingistrat in perioada 2000-2006, au fost denumite "tigrii baltici". Insa criza financiara mondiala a afectat grav consumul intern ceea ce a dus la recesiune si inflatie care in ultimele luni ia forma deflatiei.

"Incasarile guvernului (n.r. Lituaniei) din taxe se vor reduce din cauza deflatiei. Trecem printr-o perioada foarte dificila si nu vad niciun semn de revenire a economiilor statelor baltice", a precizat Rudzikis.

In 2007 Estonia inregistrat o crestere a PIB-ului de 6,3%, Letonia de 10,7% si Lituania de 8,7%. In 2008, aceste rate de crestere au scazut la -3,6%, -4,6% si respectiv 3% in cazul Lituaniei, potivit datelor Fondului Monetar International. Pentru 2009, cresterea economica pentru toate cele trei state va fi una negativa de doua cifre, Lituania mizand pe o scadere de 19,3% a PIB-ului.

Mai multe detalii gasiti aici.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.