Tarile baltice, foste republici sovietice, nu reusesc sa isi integreze complet retelele lor energetice in sistemul Uniunii Europene, fiind inca foarte strans legate de Moscova, o situatie care s-ar putea accentua dupa inchiderea centralei nucleare de la Ignalina, comenteaza AFP.

"Nu facem parte inca din Uniunea Europeana in ceea ce priveste energia", a declarat recent Romas Svedas, viceministru al energiei in Lituania, tara care a aderat la UE in 2004, dar care este inclusa inca in reteaua electrica rusa. "In prezent, retelele noastre energetice sunt foarte izolate de restul Europei", a spus, la randul sau, ministrul leton de externe, Maris Riekstins. "Semanam cu insulele", a subliniat si premierul eston Andrus Ansip, precizand ca "este necesara o mai buna integrare a tarilor baltice".

Crearea unei piete baltice a electricitatii este urmarita indeaproape de Comisia Europeana, potrivit NewsIn. Un grup de experti a fost insarcinat sa pregateasca pana in iulie un plan de interconectare a retelelor celor trei tari. "Vrem sa liberalizam piata noastra dupa modelul Nord Pool", a explicat Svedas, referindu-se la bursa energetica scandinava infiintata in 1993, prima bursa multinationala de electricitate. Vilnius intentioneaza ca anul viitor jumatate din electricitatea sa sa fie vanduta pe piata libera. "Vrem sa ne alaturam Nord Pool cat mai repede posibil", a declarat si premierul eston, a carui tara intentioneaza sa isi deschida piata in 2013.

Regiunea este legata de restul Europei numai printr-un cablu intre Estonia si Finlanda, dar urmeaza sa mai fie construit unul, de capacitate superioara. Este prevazuta si o legatura cu Suedia, dar Lituania si Letonia nu reusesc sa ajunga la un acord privind punctul de plecare al cablului submarin. De asemenea, este in curs de pregatire si o conexiune la reteaua electrica a Europei continentale printr-o legatura Lituania-Polonia.

Inchiderea, la sfarsitul anului, a singurei centrale nucleare din regiune, care asigura 70% din nevoile de electricitate ale Lituaniei, nu va face decat sa sporeasca dependenta acestei tari si a Letoniei de gazul rusesc.

Cand a aderat la Uniunea Europeana, Vilnius si-a luat angajamentul sa inchida centrala nucleara de la Ignalina, mostenita din epoca sovietica, similara celei de la Cernobil. O noua centrala nucleara urmeaza sa fie construita in acelasi loc, dar proiectul comun al celor trei tari baltice si al Poloniei treneaza, iar centrala urmeaza sa fie data in folosinta abia in 2018.

"Suntem pregatiti sa construim propria noastra centrala nucleara", a declarat premierul eston. Tallinnul se bucura de o relativa independenta energetica, datorita rezervelor sale de sisturi bituminoase, dar vizeaza sa reduca folosirea acestei resurse.

Nils Muiznieks, director la Institutul de cercetare politica al Universitatii Letone, aceasta intentie a Estoniei era "de neconceput in urma cu doi ani" si demonstreaza "nerabdarea generata peste tot de Letonia". "Uneori am impresia ca vorbesc, vorbesc. Este timpul sa actionam", spus oficialul lituanian Romas Svedas, adaugand ca unirea cu reteaua europeana este "o problema foarte sensibila".

Letonia este mai pragmatica. "Influenta lobbyului privind gazul rusesc este foarte puternica", iar "singurul sau scop este sa mentina Letonia legata la seringa cu gaz rusesc", considera Muiznieks.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.