La doar cateva ore dupa ce anuntase redeschiderea partiala a vanelor pentru a aproviziona Europa, Moscova a anuntat brusc ca gazul nu circula. La scurt timp, Kievul a confirmat ca blocheaza tranzitul.
"In cursul diminetii, Gazprom a inceput sa puna in aplicare planul de reluare a livrarilor de gaz spre Europa. Ucraina a blocat toate actiunile noastre in vederea tranzitului de gaz spre Europa", a declarat Aleksandr Medvedev, vicepresedintele Gazprom, citat de agentia ITAR-TASS. "In aceste conditii, nu avem posibilitatea fizica de a asigura tranzitul de gaz pe teritoriul Ucrainei", a adaugat el.
Kievul a admis ca blocheaza tranzitul, dar si-a justificat pozitia prin faptul ca Gazprom i-a impus "conditii de tranzit inacceptabile", potrivit unui purtator de cuvant al companiei publice ucrainene de hidrocarburi Naftogaz, Valentin Zemlianski. "Gazul rusesc destinat Europei nu trece prin sistemul ucrainean de conducte din cauza conditiilor de tranzit inacceptabile impuse de Gazprom", a declarat Zemlianski pentru AFP, fara alte precizari.
La scurt timp, seful Naftogaz, Oleg Dubina, a anuntat ca nu putea sa accepte cererea Gazprom de tranzitare a 76,6 milioane de metri cubi in directia centralei Orlovka (regiunea Odesa), intrucat ar fi trebuit sa sisteze gazul pentru regiunile Odesa, Donetk, Lugansk si o parte din regiunea Dnepropetrovsk. "Nu am deschis 'capacul', intrucat nu am avut aceasta posibilitate", a declarat Dubina, la Kiev, citat de Interfax.
Potrivit NewsIn, partea rusa avertizase inca de zilele trecute ca o noua problema poate aparea si bloca reluarea aprovizionarii Europei - "gazul tehnic" - care serveste la mentinerea presiunii necesare in gazoductele de tranzit ale Ucrainei. Ucraina solicita Gazprom asigurarea a 21 de milioane de metri cubi de gaz pe zi, pe langa volumul destinat europenilor, pentru a mentine presiunea in conducte. Rusia considera insa ca Ucraina trebuie sa plateasca acest gaz sau sa il asigure din volume proprii.
"Poate aparea o alta problema, aceea a gazului tehnic necesar pentru a asigura tranzitul. Ucraina insista ca acest gaz sa fie furnizat de Gazprom. (...) Rusia plateste costurile de tranzit ucrainenilor si acest cost include tot ce este necesar tranzitului", declara purtatorul de cuvant al lui Putin, Dmitri Peskov, luni seara.
La Bruxelles, unde initial oficialii europeni s-au bucurat cu retinere de anuntul reluarii tranzitului, marti dimineata, Comisia Europeana a fost nevoita sa admita ca situatia nu s-a deblocat, in pofida eforturilor intense depuse de europeni mare parte din saptamana trecuta.
"Informatiile pe care le avem de la observatorii nostri sunt ca foarte putin gaz tranziteaza in prezent sau chiar deloc", a declarat un purtator de cuvant al Comisiei. "Situatia este in mod evident foarte grava si trebuie ameliorata rapid", a adaugat acesta.
In plus, Comisia Europeana a anuntat marti ca expertii europeni care ar trebui sa verifice tranzitul gazului rusesc nu au avut acces deplin la statiile din Ucraina si Rusia unde ar trebui sa isi desfiasoare activitatea.
"Situatia este un inacceptabila" , a declarat un alt purtator de cuvant al Comisiei. "Nu mai exista nicio scuza pentru a impiedica livrari integrale de gaz rusesc spre Europa", a spus acesta.
Mai mult decat atat, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a contactat marti pe premierul rus Vladimir Putin pentru a-l informa in legatura cu "dezamagirea UE" in conditiile nivelului extrem de scazut de gaz ce tranziteaza spre Europa, relateaza AFP. Barroso a subliniat si "ingrijorarea" Europei din cauza dificultatilor intampinate de observatorii desfasurati in Rusia si Ucraina.
Putin l-a sunat pe Basescu sa discute despre criza gazelor
Eforturile europenilor condusesera, dupa mai multe rasturnari de situatie, la semnarea, luni, de catre Rusia si Ucraina a unui acord fixand conditiile de supraveghere a tranzitului de gaz. Acordul si desfasurarea observatorilor fusesera conditia impusa de rusi pentru reluarea tranzitului spre Europa.
Intreruperea gazului rusesc, in plin val de frig, a provocat pierderi economice foarte mari in Europa, mai ales in Slovacia si Bulgaria, doua tari europene care depind de Moscova aproape in totalitate pentru a-si acoperi nevoile de gaz.
Pe de alta parte, Moscova si Kiev nu au reusit inca sa ajunga la un compromis privitor la pretul gazelor pentru Ucraina pe 2009, in conditiile in care Rusia cere 470 de dolari pe 1.000 de metri cubi, fata de 179,5 dolari in 2008, potrivit NewsIn.
Ucraina a refuzat la 31 decembrie o propunere de 250 dolari pentru 1.000 de metri cubi, iar Rusia a taiat livrarile de gaz catre ucraineni a doua ziGazprom a spus ulterior ca Ucraina va trebui sa plateasca in 2009 un "pret european" la gaze, amintind ca europenii platesc Gazpromului circa 500 de dolari. Ucraina afirma insa ca pretul platit de europeni va scadea in urmatoarele luni, din cauza scaderii pretului petrolului. In plus, Gazprom cere companiei ucrainene Naftogaz rambursarea unei datorii de 600 de milioane de dolari, pe care Ucraina o contesta. La randul sau, Ucraina cere renegocierea contractului privind taxa de tranzit pentru gazul rusesc, ceea ce Gazprom refuza.
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Boon, platforma unde colegii vând produse între ei și totul se duce la ONG-uri
Sursa: green.start-up.ro
-
Black Friday 2024, infractorii au stat cu ochii pe datele cardurilor ca pe...
Sursa: futurebanking.ro
-
Furnizorul produselor Nike, în atenția Concurenței: ce nereguli au găsit...
Sursa: retail.ro
-
Antreprenorii citesc: recomandări de lectură de la Florin Vișa
Sursa: start-up.ro
-
Andreea Bălan, primele declarații despre nunta cu Victor Cornea: Va fi cum...
Sursa: kudika.ro
-
Top 10 rețete de preparate tradiționale românești pentru masa de Crăciun -...
Sursa: garbo.ro
-
România în Schengen: În ce condiții trebuie să oprești la graniță
Sursa: wall-street.ro