Peste 2.000 de muncitori de la cel mai mare complex metalurgic bulgar, Kremikovti, din apropiere de Sofia, au manifestat luni in capitala impotriva inchiderii iminente a acestuia, dupa ce a dat faliment in luna august, transmite NewsIn

Reuniti in fata Ministerlui Economiei, ei a cerut demisia ministrului Petar Dimitrov, din cauza esecului sau de a gasi un cumparator pentru complexul aflat in faliment din luna august.

Controlat de stat in proportie de 25%, combinatul, care asigura 10% din exporturile bulgare, a fost cumparat in anul 2005 de indianul Pramod Mittal, fratele mai mic al lui Lakshmi Mittal, patronul ArcelorMittal. Dar datoriile complexului depasesc un miliard de euro, iar o parte dintre furnalele sale au fost oprite, ceea ce risca sa antreneze sistarea productiei pana la sfarsitul lunii.

Aproximativ 5.000 de persoane lucreaza in prezent la Kremikovti, complex pentru tratarea mineurilor de fier importate din fosta URSS, simbol al prieteniei bulgaro-sovietice in perioada comunista. Cel mai mare complex de metale feroase din Balcani avea in perioada sa de glorie avea 30.000 de angajati.
Initial, Lakshmi Mittal a propus sa preia datoriile companiei si sa injecteze intre 100 si 150 de milioane de dolari. Alte investitii in valoare de 500 de milioane de dolari urmau sa fie facute in urmatorii cinci ani, dintre care 120 de milioane de dolari alocati pentru masuri antipoluare.

Si antreprenorul ucrainean Konstantin Jevago, proprietarul societatii Vorskla Steel, care furnizeaza materie prima pentru Kremikovti, si-a exprimat interesul pentru complex. Compania ucraineana a suspendat, insa, livrarile saptamana trecuta, dupa ce a renuntat la proiectul de a cumpara centrul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.