Certificatul energetic stabileste consumul de energie al unei locuinte, astfel ca viitorul proprietar poate sti cat va plati pentru utilitati.

Potrivit specialistilor, casa care are un calificativ bun din punct de vedere energetic va fi vanduta cu un pret mai bun, precum si intr-un timp mai scurt. „Viitorul proprietar poate sa isi stabileasca bugetul pentru cheltuielile la utilitati dinainte. Va sti cat consuma casa pentru climatizare, pentru incalzire, pentru apa calda, precum si pentru energia electrica pentru iluminat“, ne-a spus Dan Berbecaru, vicepresedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC). Pana in prezent, doar 200 de certificate energetice au fost eliberate de catre auditorii energetici. Un motiv pentru care proprietarii nu se inghesuie sa obtina certificatul care arata costurile imobilului poate fi pretul.

Certificatul energetic are sapte calificative notate cu litere de la A la G si indica o cladire cu efiecienta termica ridicata in cazul in care calificativul este A, B sau C.

La calificativul A este incadrata acea cladire care consuma pana in 125 de kWh/m/an. „Este exact ca la electrocasnice. Se cauta si se vand cel mai bine cele de clasa A, pentru ca se consuma mai putin“, a amintit Dan Berbecaru. Calificativul B la certificatul energetic inseamna ca acea locuinta nu consuma mai mult de 201 kWh/m an, in timp ce pentru calificativul C consumul trebuie sa fie in jur de 291 kWh/m an.

„Consumul cu incalzirea, cu apa calda si cu energie electrica pentru iluminat se aduna si ne da un total. Totalul este bine sa se incadreze in valorile de mai sus. Un calificativ A, B, sau C este acceptabil pentru o locuinta, iar pe certificat sunt reprezentate cu culoarea verde“, a precizat Dan Berbecaru.

O cladire incepe sa aiba probleme o data cu litera D, care este reprezentata cu culoare galbena. Aceasta cladire consuma intre 291 si 408 kWh/m an. Calificativul E este de culoare portocalie si arata ca acea casa consuma intre 408 si 566 de kWh/m an. Motivele pentru care un imobil pierde caldura sunt multiple. Spre exemplu, casa poate fi prost termoizolata sau chiar deloc izolata termic.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.