Business 1 Iulie 2009 16:14
Mai multe organizatii ale societatii civile acuza faptul ca Planul Urbanistic Zonal (PUZ) din strada Baratiei nr. 33 (din Centrul istoric al Bucurestiului) aflat pe ordinea de zi de marti a CGMB incalca legea.
Asociatia Bucuresti, Asociatia Salvati Bucurestiul (ASB), Asociatia ProDomo si Asociatia EcoCivica afirma intr-un comuncat remis presei, ca investitorul (Sequoia Services SRL) vrea sa construiasca un etaj peste o cladire declarata monument istoric si inca o constructie de 5 etaje pe spatiul din spatele acesteia, potrivit NewsIn.

Organizatiile societatii civile semnaleaza ca procentul de ocupare a terenului (POT) este 95% si prin aceasta se incalca "flagrant reglementarile privind spatiile verzi, care prevad ca minim 30% din suprafata trebuie sa fie spatiu verde, din care minim 20% spatiu verde pe sol".

ONG -urile mai semnaleaza ca PUZ-ul nu prevede parcari, ceea ce reprezinta o incalcare a hotararii CGMB nr.66 din 2006. Se mai semnaleaza faptul ca aceasta constructie va fi in imediata apropiere a Parohiei Catolice Baratiei. "PUZ Baratiei 33, prevede, in afara suplimentului de CUT (n.r. coeficient de utilizare totala, densitate locuita), un etaj suplimentar peste un monument istoric foarte bine conservat", se arata intr-un comunicat al ASB.

Cladirea afectata de constructie este bazarul Nirescher, monument istoric din secolul XIX, protejat de Legea Monumentelor Istorice.

Cu toate acestea, Directia de Cultura a Muncipiului Bucuresti a dat aviz favorabil constructiei pe 12 martie 2008. Aviz favorabil a primit constructia, pe 21 ianuarie 2009, si de la Comisia tehnica de urbanism, comisie numita anul trecut de primarul Sorin Oprescu.

Paleologu: Cladirile de birouri de la Armeneasca si Catedrala Sf. Iosif ar trebui sa dispara

Alte monumente istorice sau zone protejate a caror soarta a fost discutata astazi in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti, sunt urmatoarele:
  • Proiectul nr. 50 din Aleea Alexandru 28, sector 1, care se afla in zona protejata 'Parcelarea Filipescu", unde CUT-ul este de maxim 1,8% (maxim 13 m inaltime), iar proiectul prevedere construirea unei cladiri de 22 m inaltine (CUT de 3,1);
  • Proiectul nr. 51 din Aleea Alexandru 34, sector 1, care se afla tot in zona protejata "Parcelarea Filipescu", prevede construirea unei cladiri de 18 m inaltime cu un CUT de 2,5, cand zona permite cladiri de maxim 13 m inaltime al caror CUR nu depaseste 1,8;
  • Proiectul nr. 54 din Bd. Iancu de Hunedoara 48, sector 1, stipuleaza constructia unei cladiri de 70 m intaltime cu un CUT de 8 in zona protejata 'Caderea Bastiliei', loc in care in mod normal cladirile nu ar trebui sa aibe mai mult de 13 m si un CUT de 2. "Pentru locatia in cauza (n.r. Iancu de Hunedoara 48, la intersectia cu Caderea Bastiliei) exista un santier in lucru, in baza unei autorizatii de constructie pentru P+12. Cum pot niste fundatii deja incepute pentru un proiect P+12 = 40m sa suporte si sa asigure parcajul pentru un bloc de 70m?", se intreaba Nicusor Dan, presedintele ASB.
  • Proiectul nr. 55 din strada Ion Brezioanu 23-25, sector 1 prevede construirea unei cladiri de 37 m inaltime cu un CUT de 5,65, cand orice cladire din acea zona, inclusa in zona protejata 'Brezoianu', prevede cladiri de mazim 16 m inaltime si CUT-ul de cel mult 3,5;
  • Proiectul nr. 61 din str. Chindiei 22-24, sector 4, stipuleaza construirea unei cladiri cu un put de 3,2 si 15 m inaltime, cand zona protejata 'Parcelarea Gramont' permite numai cladiri de 10 m inaltime si care au CUT-ul de cel mult 1,8.

"Fiecare dintre aceste proiecte propune un supliment de CUT si de inaltime mai mare decat rezonabilul, care nu corespund cu interesul colectiv al orasului", a conchis presedintele ASB. Acesta a adaugat ca din pacate, aprobarea aceastor proiecte nu este ilegala, ci tine de oportunism, deoarece pana la aprobarea OG27/2008 care completeaza Legea Urbanismului 350/2001, PMB poate aproba suplimentarile de CUT si inaltime pentru proiecte.

Pentru a deveni lege, OG27 trebuie sa mai treaca doar de votul plenului camerei Deputatilor. Principalele corectii pe care Ordonanta le aduce Legii urbanismului 350/2001 sunt:
  • limitarea la 20% derogarea prin PUZ si PUD de la Planul Urbanistic General pe care o poate propune proprietarul unei parcele;
  • limitarea la CUT maxim 4 densitatea in zonele modificate prin PUZ si PUD (n.r. planuri urbanistice de detaliu);
  • consultarea obligatorie a populatiei in toate proiectele de urbanism si de construire.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.