Blocul care a ars langa Biserica Armeneasca ar trebui sa dispara si lucrarile de constructie la cladirea de langa Catedrala Romano-Catolica Sf. Iosif ar trebui oprite, a declarat, luni, la Realitatea FM, ministrul Culturii, Theodor Paleologu.
"Asa cum isi doreste aproape toata lumea din cartier, si eu mi-as dori sa dispara acest bloc de la Armeneasca, sa fie dat jos. Chiar daca nu se obtine acest lucru, in viitor ar trebui sa nu se mai construiasca in felul acesta in zona centrala a Capitalei. Aflu totusi, cu stupoare, ca justitia a dat verde la continuarea lucrarilor la cladirea de langa Sf. Iosif. Adica nu invatam nimic din nimic", a precizat Paleologu, potrivit NewsIn.

Ministrul a mai adaugat ca astfel de cladiri nu au ce cauta in partea centrala a Bucurestiului si ca a cerut deja informatii de la Inspectoratul de Stat in Constructii. Potrivit lui Paleologu, in urma cu cateva luni ministerul a atacat in instanta un aviz dat de catre un angajat al sau, care nu a urmat toate caile prevazute de lege pentru o alta cladire care ar fi urmat sa fie construita langa Gradina Icoanei.

Referindu-se la lege, Paleologu spune ca aceasta exista, dar nu este aplicata. "Legea 422, asa cum este ea cu defectele ei, interzice clar aceste lucruri. Daca te uiti la lege nu intelegi cum e posibil sa apara acest fel de lucruri in astfel de locuri. Atunci, evident, banuiala de coruptie este foarte insistenta. Exista o legatura direct proportionala intre inaltimea acestor blocuri si coruptie, pentru ca altfel nu se explica de ce prevederile legii nu sunt respectate", a mai adaugat ministrul.

Pentru a preveni aceste situatii pe viitor, ministrul a propus organizarea unui referendum in Bucuresti cu privire la construirea acestui tip de cladiri si adoptarea unei mai mare transparente din partea primariilor care nu trebuie sa se ascunda in spatele legii ci sa se ocupe de binele comun. "Sa se pronunte poporul daca vrem sau nu acest fel de constructii. Ceea ce este consternant in tara asta este faptul ca multe lucruri se intampla fara ca oamenii sa stie nimic. In cartierul unde stau eu s-au daramat cladiri fara macar sa existe un panou care sa anunte ce se va intampla. Nu stim ce se va construi. Este o opacitate totala din partea administratiei locale", a mai spus Paleologu.

Cladirea Millenium Business Center, de la intersectia strazii Armand Calinescu cu bulevardul Carol, a luat foc, vineri noaptea, punand in pericol Biserica Armeneasca, situata in imediata vecinatate a ei. Cladirea de birouri este cotata drept cea mai inalta constructie pe structura de otel din Romania, cu peste 72 de metri inaltime, avand o suprafata totala construita de peste 25.000 de metri patrati si este evaluata, potrivit datelor publicate in presa, intre 30 si 40 milioane de euro. Cladirea a fost data in folosinta in toamna anului 2006. Constructia cladirii s-a aflat in mijlocul unui scandal de presa, dupa ce reprezentantii Bisericii Armeneasca au protestat in mod repetat, aratand ca integritatea lacasului de cult era amenintata de anvergura proiectului.

Arhiepiscopia Romano Catolica Bucuresti a cerut, sambata, ajutorul autoritatilor statului dupa ce lucrarile de constructie la cladirea de birouri de langa Catedrala Catolica Sf. Iosif au primit, joi, unda verde din partea Curtii de Apel Ploiesti. Autorizatia de construire acordata de Primaria sectorului 1 in februarie 2006 fusese anulata in februarie 2009 de catre Tribunalul Dambovita. Proiectul a inceput in 1998 pentru o cladire de doar 17 metri, care ulterior a ajuns la 75 de metri, avand 19 etaje, parter si patru niveluri subterane. Incepand cu 2001 Arhiepiscopia Romano Catolica Bucuresti a trimis numeroase scrisori si a facut diverse sesizari catre organele in masura sa opreasca aceasta constructie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.