In aceasta epoca moderna suntem coplesiti de omniprezenta imaginilor furnizate de mass-media. Utilizarea vasta a esteticii vizuale ca mijloc de comunicare in aceasta epoca tehnologica ne dezvaluie in ceea ce priveste perceptia, predominarea vederii fata de celelalte simturi. Dezvoltarea agresiva a vizualului a exercitat o puternica influenta asupra societatii, repertoriul imagistic devenind in mod inconstient singurul mijloc de comunicare. In arhitectura lucrurile sunt extrem de asemanatoare.

La prima vedere, s-ar putea considera ca perceptia spatiului se bazeaza doar pe simtul vizual. Insa, in urma unui studiu atent, se observa ca acest asa-numit spatiu vizual este imbogatit la nivelul perceptiei prin semne ce se bazeaza pe experiente auditive, tactile, olfactive si gustative. Nici unul dintre aceste semne nu este perceput in mod independent; de fapt, dovezile experimentale arata ca aceste simturi se combina pentru a produce o experienta perceptuala totala.

In societatea contemporana, predominant vizuala, putine experiente spatiale stimuleaza intregul spectru al simturilor umane. Arhitectura, fiind singura forma de arta capabila de producerea spatiilor locuite, asigura limitele spatiale in care noi, ca fiinte umane, experimentam spatiul. Cu toate acestea, majoritatea experientelor asupra unui spatiu pot fi reduse la o singura experienta senzoriala, si anume cea vizuala. Juhani Pallasmaa, a scris despre aceasta arhitectura contemporana predominant vizuala si considera ca acest fapt a produs “disparitia calitatilor senzoriale ale artelor si arhitecturii”.

Hegemonia vizualului trebuie contestata si caracterul vizualului ce predomina in lumea de azi, trebuie examinat indeaproape.” (David Michael Levin)

Conform afirmatiilor lui Steven Holl, arhitectura este singura arta ce are capacitatea de a oferi o experienta multisenzoriala. Doar arhitectura poate stimula toate simturile umane in mod simultan si invoca sentimentul de apartenenta.

Arhitectura are capacitatea de a oferi experiente interactive, implicand toate simturile, si in acelasi timp reuseste sa antreneze memoria si imaginatia. Concentrarea doar asupra impactului sau vizual inseamna subestimarea capacitatilor sale.


Despre autor:

Condo

Sursa: Condo


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.