Deficitul cererii interne a generat in mare parte reducerea PIB, dar pe viitor este nevoie de un comportament mai economic si prevazator,deoarece "shoppingul excesiv" nu imbunatateste nivelul de trai in mod durabil, potrivit prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu.

"Bunastarea nu se creeaza prin indatorare excesiva. Un comportament mai economic si prevazator face mai selectiv consumul. (…) Shoppingul patimas nu imbunatateste nivelul de trai in mod durabil", a spus Georgescu, facand referire la tarile din Europa Centrala si de Est, printre care si Romania.

El a aratat ca asteptarile "exuberante" pentru cresterea veniturilor disponibile intr-un ritm mult superior cresterii productivitatii muncii reduce competitivitatea economica si sansele de recuperare a decalajelor.

"Trebuie sa ne grabim incet si sa crestem durabil din punct de vedere economic", a mentionat oficialul BNR, conform MEDIAFAX.

El a precizat ca modelul de crestere economica din tarile Europei Centrale si de Est a fost indus de integrarea in spatiile europene, in care fondurile externe au jucat un rol principal, insa dependenta de aceste fonduri poate deveni riscanta pe viitor.

Pentru anii care urmeaza, oficialul BNR se asteapta la rate medii de crestere a economiei intre 3 si 4% la nivelul regiunii.

"Modelul optim de crestere nu este conditionat in totalitate de fluxuri generoase de bani, ci de o regandire reusita a modelului antreprenorial, sustinuta de un model complex de politici anticilice care sa corecteze excesele din perioadele de boom si care sa sprijine economia reala in perioada de declin", a mai spus Georgescu.

Pentru sprijinirea unei cresteri economice durabile, Georgescu spune ca este nevoie de gasirea unor modalitati de atragere a investitiilor in sectorul bunurilor comercializabile la export si recomanda ierarhizarea prioritatilor si folosirea pe scara larga a fondurilor europene si a parteneriatelor publice private.

Economia Romaniei a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea Produsului Intern Brut in termeni ajustati sezoneri, fata de precedentele trei luni, cu 0,1%. De atunci, PIB-ul a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresteri de 0,9% in trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% in trimestrul doi al anului trecut si majorarea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut. PIB-ul s-a redus cu 7,1% in 2009 si cu 1,3% anul trecut.

Citeste si:
Dolarul american a ajuns să valoreze mai mult decât euro în România
Dolarul american a ajuns să...

Pentru acest an, autoritatile romane si Fondul Monetar International anticipeaza o crestere a economiei de circa 1,5%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.