Banca Nationala a Romaniei a revizuit in urcare prognozele de inflatie pentru 2010 si 2011, de la 7,8% la 8,2% in acest an si de la 3,1% la 3,4% pentru anul viitor, a anuntat joi guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.

Banca Nationala a Romaniei a revizuit in urcare prognozele de inflatie pentru 2010 si 2011, de la 7,8% la 8,2% in acest an si de la 3,1% la 3,4% pentru anul viitor, a anuntat joi guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.

"S-a calculat ca impactul transmiterii majorarii TVA este de 2,4 puncte pe acest trimestru. Avem o transmitere etapizata. Incalzirea termica se va manifesta in octombrie sau aceasta luna, nu ne dam seama. Impactul majorarii TVA este posibil sa fie mai mare la sfarsitul anului de 2,4 puncte procentuale, cand se vor epuiza si aceste etape (...) Spre sfarsitul trimestrului patru se epuizeaza in mare masura etapele de transmitere directa a cresterii TVA si raman cele statistice (efecte de baza - n.r.), pana in primavara anului viitor", a explicat Isarescu.

  • "Primul determinant al inflatiei a fost majorarea TVA de la 19% la 24%. Impactul majorarii TVA asupra ratei anuale a inflatiei este de 2,4 puncte procentuale, in luna septembrie", a afirmat Isarescu, conform Wall-Street. Mai simplu spus, preturile vor creste mai mult decat a anticipat initial Banca Nationala a Romaniei.

Guvernatorul BNR a aratat ca pentru 2011 s-a avut in vedere un impact al preturilor volatile, respectiv legume, fructe, oua, dar intr-o masura mai mica decat s-a manifestat in ultimele luni.

"(...) am introdus si pentru la anul o contributie semnificativa a preturilor volatile, ele sunt mult micsorate fata de 2010. Este si normal, producatorii interni nu pot sa se joace presa mult cu preturile pentru ca vin producatorii din import care sa regleze piata. Trebuie sa spunem ca de multe ori am fost surprinsi exact de preturile care ar trebuie sa stim cum evolueaza", a spus Isarescu.

Oficialul bancii centrale a adaugat ca in prognoza pentru 2011 au fost luate in calcul evolutii ale preturilor care provin din discutiile publice, din semnalele privind recolta slaba agricola a acestui an, desi nu exista inca date statistice in acest sens.

"Nu puteam sa nu introducem semnalele, pentru ca se creaza oricum anticipatii inflationiste. E si un mod de a spune societatii romanesti ca toata aceasta vorbarie are costuri", a punctat Isarescu.
Citeste si:
Inflație mai mică, prețuri mai mari. Rata anuală a inflației a...
Inflație mai mică, prețuri...

  • Preturile combustibililor, o enigma inca si pentru Mugur Isarescu

Preturile combustibililor pe piata romaneasca au o evolutie divergenta fata de principalii factori care ar trebui sa le influenteze, iar BNR nu intelege mecanismele care stau in spatele scumpirilor anuntate de producatori, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"La carburanti am avut o evolutie divergenta, va spunem ca nu prea intelegem logica miscarii la preturile combustibililor interni, de ce depinde ... preturile titeiului, evolutia cursului. Variatiile oricum sunt mult prea mari la preturile interne ale fabricantilor si nu le gasim explicatii, decat ca actioneaza factori divergenti (...) Au crescut preturile temporar si atunci cand leul s-a intarit semnificativ fata de dolar si preturile titeiului nu justificau aceste evolutii", a explicat Isarescu.

Citeste si:
Masa de Crăciun, mai scumpă. În ultimul an, inflația a crescut...
Masa de Crăciun, mai scumpă....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.