Neimpozitarea pensiilor cu o valoare sub 2.000 de lei, votata marti de Parlament, ar avea un impact bugetar de cel putin 700 milioane lei (165 de milioane euro), venituri neincasate din aplicarea cotei unice pe fondul de pensii aferent categoriilor valorice intre 1.000 si 2.000 de lei pe luna.
La nivelul anului 2009, din cei 4,7 milioane de pensionari platiti din Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat (BASS), aproape 800.000 de pensionari au incasat lunar intre 1.001 lei si 1.500 de lei, ceea ce inseamna un fond de pensii de circa 12 miliarde de lei pe an, in timp ce 150.000 de aveau pensii lunare intre 1.501 lei si 2.000 de lei, echivalentul unui fond de pensii de aproximativ 3,1 miliarde lei, scrie MEDIAFAX

Impozitele incasate au fost calculate ca medie aritmetica pentru cele doua decile prezentate de Institutul National de Statistica (INS), pentru diferentele de sume care depasesc 1.000 de lei, ca medie aritmetica. Astfel, impozitul de 16% aplicat pe valoarea pensiilor intre 1.000 de lei si 2.000 de lei platite din BASS aducea venituri anuale de aproximativ 600 de milioane lei (peste 140 de milioane euro).

La aceste sume se adauga impozitul aplicat la pensiile intre 1.000 de lei si 2.000 de lei ale avocatilor (unde pensia medie este de peste 1.500 de lei), precum si la pensiile pentru fostii angajati din aparare, siguranta nationala si ordine publica, in numar de 160.000 de pensionari, pentru care nu exista date privind pensia medie sau numarul de pensionari pe decile de venit.

De asemenea, vor fi inregistrate venituri mai mici din impozitarea pensiilor peste 2.000 de lei, unde cota unica va fi aplicata la sumele care depasesc pragul de 2.000 de lei, fata de sumele care depaseau 1.000 de lei, cum este in prezent.

Din bugetul asigurarilor sociale sunt platite pensii de peste 2.000 de lei pentru 49.951 pensionari, putin peste 1% din numarul total din acest sistem, astfel ca veniturile in minus s-ar ridica la 96 de milioane lei (22,5 milioane euro).

  • Pensiile sub 1.000 de lei nu sunt impozitate

Camera Deputatilor a adoptat marti o propunere legislativa a deputatului PDL Mircia Giurgiu de modificare a Codului Fiscal, care prevede ca "venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin scaderea din venitul din pensii a sumei de 2.000 de lei neimpozabile lunare".

Propunerea legislativa a fost adoptata marti de Camera Deputatilor, care are competenta decizionala, fiind inregistrate 286 de voturi "pentru", doua "impotriva" si doua abtineri.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Initiativa legislativa a fost respinsa de Senat in luna mai, iar Guvernul nu sustinea adoptarea propunerii.

Comisia de buget, care a intocmit raportul, a propus plenului adoptarea proiectului de lege vizand cresterea plafonului lunar privind venitul neimpozabil de pensii de la 1.000 la 2.000 de lei, in forma prezentata de initiator.


O misiune a FMI a ajuns miercuri la Bucuresti pentru evaluarea acordului in derulare si inceperea discutiilor preliminare cu autoritatile romane pentru incheierea unei noi intelegeri. Oficialii FMI vor avea discutii preliminare cu autoritatile romane privind continuarea actualului program, iar negocierile vor avea loc, cel mai probabil, la inceputul anului viitor.

Cititi si: Cum "a taiat Guvernul TVA-ul" din greseala

TVA de 5% pentru alimentele de baza

Legea pensiilor, reexaminata sub mai multe aspecte

Citeste si:
Cinci surse suplimentare de venit pentru a-ți îmbunătăți situația...
Cinci surse suplimentare de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.