Boardul Fondului se intalneste vineri sa evalueze cum si-a indeplinit Romania obligatiile asumate prin acordul Stand-By si sa decida daca elibereaza transa a cincea din creditul contractat de Bucuresti.

Initial, boardul FMI era programat sa aiba loc la inceputul acestei saptamani. Insa reuniunea a fost amanata din cauza rasturnarii de situatie din Romania, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala taierea pensiilor cu 15%, prevazuta in masurile de austeritate menite sa tina deficitul bugetar din acest an in limita de 6,8% din produsul intern brut (PIB), scrie EVZ. Astfel, reprezentantii FMI au asteptat ca Guvernul Romaniei sa vina cu o noua masura, care a fost majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 19% la 24%.


Miza discutiei din Consiliul Director este acordarea celei de-a cincea transe a imprumutului de 20 de miliarde de euro pe care Romania l-a contractat de la FMI, UE si Banca Mondiala. Transa a cincea este in valoare de 850-900 de milioane de euro. Conform practicilor Fondului, daca va fi aprobata transa, banii vor ajunge in Romania in maxim 48 de ore.

O noua misiune a FMI care va evalua situatia economica din prima jumatate a anului va veni la Bucuresti dupa 20 iulie, a declarat ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.

Dupa masurile de austeritate adoptate, cel putin teoretic, Romania nu ar avea motive sa se teama ca nu va fi eliberata transa, dupa cum lasa sa se inteleaga reprezentantii Fondului. Purtatorul de cuvant al FMI, Caroline Arkinson, a declarat ca guvernul Romaniei a reusit sa gaseasca masuri alternative ca sa compenseze rapid veniturile ce nu vor mai intra la buget in urma deciziei CCR. Dupa respingerea micsorarii pensiilor, guvernul a pastrat reducerea salariilor in sectorul public cu 25% si, in plus, a marit TVA de la 19 la 24%, scrie Realitatea.

Acelasi punct de vedere a fost formulat si de seful Biroului FMI pentru Romania si Bulgaria, Tony Lybek, care a laudat Executivul pentru ca “a demonstrat o atitudine ferma fata de realizarea programului economic (...) prin identificarea rapida a unor masuri compensatorii, dupa decizia Curtii Constitutionale”.

Citeste si:
Piperea, previziuni sumbre pentru romani: Imprumut masiv de la FMI
Gheorghe Piperea, previziuni...
Citeste si:
Te inteapa inima? Afla care ar putea fi cauza
Te inteapa inima? Afla care...

Pana in prezent, Romania a primit patru transe de la FMI, insumand 9,3 miliarde de euro, de la UE au venit 2,5 miliarde, iar de la Banca Mondială, 300 de milioane.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.