Euro a scazut luni la cel mai mic nivel din ultimii patru ani fata de dolar, pe fondul temerilor ca masurile europene de reducere a deficitelor fiscale vor submina refacerea economica a celor 16 tari care folosesc moneda europeana.

Moneda europeana a fost cotata la 1,2234 dolari in jurul orei 2.30 GMT (5.30 ora Romaniei) la Tokyo, cel mai scazut nivel din 18 aprilie 2006. In jurul orei 6.00 GMT (9.00 ora Romaniei), a urcat usor pana la 1,2280, dar a ramas mult sub nivelul de vineri seara (1,2365).

Perspectivele pareau optimiste in urma cu o saptamana, cand UE a anuntat acordul privind instituirea pachetului de ajutor financiar pentru sustinerea statelor din zona euro care se confrunta cu probleme financiare grave. [Decizia de sustinere a Greciei ar putea reda stabilitatea euro]. Insa, la finalul saptamanii trecute, moneda unica europeana isi incepuse deja coborarea, dupa ce masurile de austeritate anuntate de Spania si Portugalia au alimentat temerile privind reducerea consumului si diminuarea cresterii economice in regiune.


"Pe termen scurt, nu exista niciun motiv pentru a crede ca euro isi va opri aici declinul", a spus Sean Callow, analist la Westpac Banking Corp. din Sydney. "Cresterea economica va fi extrem de mica mult timp", a explicat el, citat de NewsIn.

Piata nu mai are incredere in euro, si, in consecinta, cursul monedei coboara ca raspuns la orice stire care ar putea avea vreun efect negativ.

Iar daca exista o apreciere a dolarului fata de moneda europeana, iar aceasta are un curs stabil fata de leu, este normal ca leul sa se deprecieze fata de dolar. In concluzie, dolarul american redevine castigatorul noului concurs de imprejurari.

Consecintele, in buzunarul romanilor

Astfel, vestile pentru buzunarul romanilor nu sunt din cele mai bune. Deprecierea cursului euro-dolar se traduce prin majorari de preturi, iar principalul sector afectat va fi cel al carburantilor. Distribuitorii de combustibil recalculeaza saptamanal pretul unui litru de benzina sau de motorina in functie de cotatia barilului de petrol, iar acesta, in functie de cotatia cursului dintre moneda americana si cea locala, in cazul nostru, cotatia leu-dolar. De asemenea, la rand pentru scumpire stau si gazele naturale de import, platite si ele in dolari.

Citeste si:
Dolarul înregistrează un record istoric! Dolarul trece de 5 lei
Dolarul înregistrează un...

De asemenea, lira sterlina a atins cel mai scazut nivel din ultimii 13 ani, dupa ce premierul David Cameron a anuntat ca noul guvern a descoperit niste decizii de cheltuieili "foarte proaste" luate de administratia precedenta, iar un raport a aratat ca pretul locuintelor din Londra a scazut pentru prima data in acest an.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.