Dolarul american a trecut pentru prima oară pragul de 5 lei la cursul oficial al Băncii Naționale a României. Valuta americană înregistrează o creștere continuă în ultima perioadă pe piața internațională. Cursul de astăzi al BNR este de 5,0103 lei (în creștere cu 0,68%). Dolarul american a raportat ieri o valoare de 4,9764 lei, cu o creştere şi mai mare, de 0,94%.

Dolarul american a trecut de 5 lei la cursul BNR

Banca Națională a României a stabilit joi un curs al dolarului american ce trece de 5 lei, fiind într-o continuă creștere de o bună perioadă pe piaţa internaţională. Această creștere a venit după ce valuta americană a trecut peste pragul de 5 lei pe piaţa valutară interbancară, unde a înregistrat o valoare de 5,0335 lei.

De asemenea, creşterea vine pe fondul pieţelor valutare externe și este destul de evidentă și la Bucureşti. Moneda euro a atins joi o valoare de 4,9420 de lei, în scădere față de cursul stabilit miercuri de BNR de 4,9436 de lei.

Miercuri, dolarul american a fost valorificat de BNR la 4,9764 lei, cu o creştere de 0,94%.

Ceea ce ține de piaţa internaţională, dolarul american a atins un nou maxim în ultimele două decenii, iar joi acţiunile au scăzut, investitorii fiind neliniştiţi de perspectivele agresive ale Rezervei Federale americane cu privire la ratele dobânzilor din SUA şi fiind pregătiţi pentru noi majorări în Europa în cursul zilei.

În partea asiatică, moneda euro a ajuns la un nivel destul de scăzut, la minimul ultimilor 20 de ani, yenul la minimul ultimilor 24 de ani, iar lira sterlină la minimul valorii din 1985. Unul dintre motivele pentru care au loc aceste schimbări este și mobilizarea rezerviştilor de către Rusia pentru războiul din Ucraina, însă schimbările bruște și haotice au început după declanșarea războiului din Ucraina. Chiar dacă acesta nu s-a extins în mod direct, conflictul militar a afectat atât țările din Europa, cât și din întreaga lume.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Septembrie 2022 - 03 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.