Cancelarul german Angela Merkel a salutat vineri decizia luata cu o zi inainte la Bruxelles, cu privire la planul de ajutare a Greciei, despre care spune ca va reda stabilitatea euro. Intre timp, gratie incheierii acordului de sustinere financiara, prima de risc pentru datoria elena s-a redus.

"Cred ca Europa a dat dovada de capacitate de actiune intr-o problema importanta. A lucrat pentru stabilitatea euro si a dat dovada de solidaritate fata de un stat aflat in dificultate", a declarat Merkel in a doua zi a summitului UE de la Bruxelles, potrivit AFP.

"Pentru noi toti, este important ca moneda comuna sa fie stabila iar acesta este motivul pentru care ziua de ieri a fost importanta pentru euro", a mai spus Merkel.

La initiativa Frantei si a Germaniei, liderii UE au ajus joi la un acord pentru ajutarea Greciei, finantat de zona euro si de Fondul Monetar International (FMI), un mecanism inedit pentru zona euro (n.r. imprumuturi bilaterale din parte atarilor zonei euro si din partea FMI), informeaza NewsIn.

Textul oficial al acordului nu include suma la care s-ar putea ridica ajutoarele, insa, potrivit unor surse europene, acestea ar putea atinge 20-22 miliarde euro, dintre care cel putin o treime ar urma sa fie din partea FMI.

Planul ar putea fi aplicat, teoretic, pentru toate tarile din zona euro care se confrunta cu problemele si care nu pot face imprumuturi in piete pentru finantarea deficitelor.

Euro a revenit usor fata de dolar vineri dimineata, dupa adoptarea acestui plan si nu numai. La scurt timp dupa incheierea acordului, costul asigurarii impotriva riscurilor de intrare a Greciei in incapacitate de plata au scazut, relateaza Les Echos.

Astfel, marja la CDS-uri (credit default swap), o masura a costului asigurarii riscului de intrare in faliment, a coborat vineri cu peste 8 puncte de baza, pana la 302,9 puncte de baza in cazul Greciei, potrivit platformei CMA.

La acest nivel al marjei CDS, o datorie de 10 milioane euro va fi asigurata la un cost de 302.900 euro impotriva riscului de faliment in urmatorii cinci ani.

In ceea ce priveste diferenta dintre randamentul la imprumuturile grecesti pe zece ani si obligatiunile Germaniei, aceasta s-a redus cu 0,12 puncte procentuale, la 3,08 puncte procentuale.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

Si daca pentru moneda unica europeana si pentru Grecia, lumina de la capatul tunelului a ajuns la cativa pasi distanta, pentru romanii care se bucurau de aprecierea leului, lucrurile incep sa se schimbe. Vineri, leul s-a depreciat usor, ceea ce probabil ca nu va aduce cursul de schimb la 4 lei/euro in perioada Pastelui si astfel, le va raspunde multor economisti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.