Ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri, Adriean Videanu, spune ca angajatii din companiile de stat ar trebui sa accepte o reducere a salariilor, "din solidaritate", desi nu exista aceasta obligativitate privind negocierile cu FMI.

"Desi nu am negociat cu Fondul Monetar International (FMI) despre reducerile de salarii in companiile de stat, eu cred ca ar trebui cu totii sa fim solidari si sa facem un efort, daca tot suntem in aceasta situatie delicata. Probabil Ministerul Finantelor Publice va analiza acest aspect", a afirmat marti Videanu, in cadrul unei conferinte de presa. [Basescu catre romani: Nu crestem TVA-ul, dar scadem salariile!]

Altfel, ministrul considera totodata ca Romania trebuie sa intre intr-o noua era a contributiilor la stat si ca orice venit trebuie sa fie impozitat, relateaza NewsIn.

"Orice venit va trebui sa se impoziteze, astfel ca sarcina fiscala sa nu se puna pe 3-4 milioane de oameni, la un cuantum care se va stabili astfel ca toti sa contribuim la dezvoltarea statului. Nu e corect ca sarcina fiscala sa stea doar pe 3-4 milioane de oameni, iar zone foarte largi sa nu fie impozitate", a mentionat Adriean Videanu.

Ministrul economiei a precizat de asemenea ca este dispus sa-si doneze salariul.

"Salariul meu este public, nu am niciun fel de problema. Nu as vrea sa fac public un demers, oricum realizez un anumit gest de caritate, dar este o problema intima a fiecaruia. Daca oficial se pune problema donarii, o voi face, sigur", a afirmat acesta.

"Dureros": Alte masuri de austeritate pentru romani

Potrivit Adevarul.ro, angajatii companiilor de stat (n.r. societatile cu capital public de interes national sau local) nu se "incadreaza" in masurile de austeritate ce vor fi adoptate de Guvernul Boc pentru reducerea defictiului bugetar. Insa de ce se intampla acest lucru? Pentru ca autoritatile intretin in mod deliberat confuzia intre conceptele de „bani de la buget“ si „bani publici“, pentru a exclude de la sacrificii salariale angajatii din firmele de stat.

Citeste si:
Ion Ariton a ajuns la DNA Ploiesti. Boc si Videanu, asteptati
Ion Ariton a ajuns la DNA...

Astfel, Loteria Romana, Hidroelectrica, CFR, Romsilva, TAROM, Compania de Autostrazi, Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Eximbank, CEC Bank, Fondul Proprietatea, Regiile judetene de Transport, Apa-Canal sau de Drumuri si alte cateva zeci de societati comerciale la care capitalul public este majoritar sau integral nu vor fi afectate de masurile negociate de Guvern cu FMI, desi fac si ele parte din sistemul public.

Cu toate ca o parte dintre aceste societati primesc subventii de la bugetul de stat, ele nu sunt considerate bugetare, ci sunt privite ca fiind autonome din punct de vedere financiar pentru ca se autofinanteaza si au bugete proprii. Totusi, patron este tot statul, deoarece prin minsterele de resort, acesta isi deleaga reprezentanti in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA), pe criterii politice, iar AGA recruteaza, tot din clientela politica, membri in Consiliile de Administratie (CA). Astfel, pe filiera Guvern - ministere - AGA - CA, statul, ca patron, ar trebui sa poata impune reduceri salariale asemanatoare celor pe care le opereaza asupra bugetarilor si a pensionarilor. Decizia politica este insa alta, mai noteaza Adevarul.ro.

Citeste si:
FMI "arunca pisica moarta" in ograda Guvernului
FMI "arunca pisica moarta" in...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.