Guvernul s-a angajat sa impoziteze tichetele de masa, veniturile de pe bursa, dobanzile la depozitele bancare si platile compensatorii, urmand sa elimine scutirea de la plata impozitului pe venit de care beneficiau programatorii din domeniul IT, potrivit Memorandumului Suplimentar de Intelegere intre Uniunea Europeana si Romania.

Astfel, documentul intrat in posesia NewsIn prevede ”extinderea bazei de impunere pentru impozitul pe venit pentru a include si tichetele de masa, veniturile din castigurile de capital, inclusiv dobanzile la depozitele bancare, platile compensatorii”.

Veniturile din dobanzile bancare au fost scutite de impozitul de 16% in 2009, iar masura a fost extinsa si pentru anul 2010.

  • Taxe mai mari daca reducerea salariilor nu are efect

Executivul s-a angajat sa creasca veniturile bugetare chiar si prin majorarea taxelor si impozitelor, in cazul in care masurile de reducere a cheltuielilor, stabilite in negocierile cu institutiile financiare, nu vor fi puse in aplicare pana in iunie sau nu dau rezultate, potrivit memorandumului incheiat cu Comisia Europeana, relateaza Wall-Street.

”In cazul in care aceste actiuni nu sunt implementate pana in iunie 2010 sau nu conduc la consolidarea anticipata, vor fi implementate actiuni suplimentare de majorare a veniturilor, inclusiv masuri de majorare a cotelor de impunere, pentru a se elimina orice diferenta bugetara anticipata”, se arata in documentul citat. [Cresterea taxelor, inca pe lista FMI]

Concret, pentru a primi cea de-a treia transa din imprumutul de la Comisia Europeana, Guvernul s-a angajat sa reduca pana la 1 iunie cu 25% salariile, sporurile si alte plati de natura salariala din sectorul bugetar, sa ”rationalizeze” numarul de salariati in lunile urmatoare si sa reduca toate prestatiile sociale cu 15%, inclusiv pensiile si alocatiile de somaj. [Basescu catre romani: Nu crestem TVA-ul, dar scadem salariile!]

Documentul mai arata ca programele sociale care nu sunt directionate catre grupurile sociale defavorizate vor contribui proportional mai mult la aceasta reducere.

  • Interzicerea pensionarii anticipate

Un alt angajament pe care Guvernul si l-a luat fata de FMI si Comisie Europeana este interzicerea pensionarii anticipate incepand cu 1 iunie, pe timp de cel putin sase luni, pana la intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor. Memorandumul prevede "o inghetare a pensionarilor anticipate incepand cu data de 1 iunie 2010 si pana la intrarea in vigoare a legii de reforma a sistemului de pensii".
Citeste si:
Banca Mondială propune 4 scenarii cu privire la pensiile de...
Banca Mondială propune 4...

"Pensiile noi de invaliditate vor fi acordate numai daca acestea au fost in prealabil aprobate de echipele de evaluare medicala din Ministerului Muncii", se arata in documentul ce vizeaza criteriile de politica economica convenite intre Executiv si Uniunea Europeana.

Totodata, scrisoarea suplimentara de intentie a memorandumului incheiat de Guvern cu organismele internationale instituie masuri drastice de reducere a cheltuielilor facute cu "grupurile dezavantajate ale societatii".

Guvernul se obliga, totodata, sa elimine cel de-al 13-lea salariu aferent anului 2010 si se angajeaza sa "implementeze masuri in buget care sa garanteze ca fondul de salarii in 2011 nu va depasi 39 de miliarde de lei".

  • Eliminarea scutirilor de la impozitul pe venit a programatorilor IT

Guvernul impune eliminarea scutirilor de la impozitul pe venit a programatorilor in domeniul IT, se mai arata in memorandumul suplimentar de intelegere intre UE si Romania.
Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

”In cazul in care aceste actiuni nu sunt implementate pana in iunie 2010 sau nu conduc la consolidarea anticipata, vor fi implementate actiuni suplimentare de majorare a veniturilor, inclusiv masuri de majorare a cotelor de impunere, pentru a se elimina orice diferenta bugetara anticipata”, se arata in document.

  • Inchiderea a 150-200 de spitale din tara

Guvernul urmeaza sa inchida 150-200 de spitale din cele aproximativ 450 existente in intreaga tara, iar personalul din unitatile medicale va fi redistribuit, in functie de nevoi, decizia fiind luata in urma discutiilor cu FMI, potrivit unor surse oficiale.

Cifra aproximativa a spitalelor care ar trebui inchise a fost prezentata chiar de presedintele Basescu, la intalnirea cu parlamentarii puterii. Potrivit unor surse participante la discutii, angajatii celor 150, maximum 200 de spitale, ar urma sa fie redistribuiti in alte unitati sanitare, chiar in cele de asistenta sociala, cum ar fi azilele de batrani. Parlamentarii i-au cerut insa presedintelui ca masura convenita cu FMI sa fie pusa in practica doar dupa descentralizarea sistemului sanitar, astfel incat autoritatile locale sa faca selectia, in functie de eficienta unitatilor.

Citeste si:
Guvernul vrea să taie voucherele de vacanță. Ce categorie de...
Guvernul vrea să taie...

De altfel, potrivit Memorandumului suplimentar de intelegere cu CE, Romania se angajeaza sa "rationalizeze" numarul de spitale si scoli. De asemenea, un alt angajament vizeaza introducerea sistemului de coplata pentru serviciile medicale, urmand a fi stabilite ponderea scutirilor de la obligatia de a efectua aceste plati.

  • Planuri pentru Termoelectrica si CFR Marfa

In Memorandum mai scrie ca Guvernul s-a angajat in fata FMI si CE sa inceapa procedurile de privatizare sau inchidere pentru Termoelectrica si sa vanda pachetul majoritar de actiuni la CFR Marfa, conform Adevarul. Cele doua companii fac parte din lista de zece societati la care statul detine pachetul majoritar aflate sub monitorizare.

  • Ce mai trebuie sa faca Guvernul?

Misiunea comuna in Romania a Comisiei Europene (CE), Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Mondiale (BM) a convenit cu autoritatile de la Bucuresti sa se incadreze intr-un deficit bugetar de 7,3% din produsul intern brut (PIB) in 2010, potrivit standardelor europene ESA95.

In standarde romanesti, oficialii romani s-au angajat sa se incadreze intr-un deficit bugetar de 6,8% din PIB in acest an, astfel incat sa primeasca si urmatoarele transe din imprumutul de aproape 20 miliarde euro convenit cu institutiile financiare internationale. [FMI: Economia Romaniei ar putea scadea cu 0,5% in 2010]
Citeste si:
Ce plan are Guvernul pentru a reduce deficitul. Măsurile propuse de...
Ce plan are Guvernul pentru a...

"O astfel de consolidare este necesara pentru a pune finantele publice ale Romaniei pe baze solide, creand in acelasi timp conditiile necesare pentru o redresare sustenabila a economiei", se arata in comunicatul comun al celor trei institutii transmis la finalul misiunii comune in Romania.

O misiune comuna a Comisiei Europene, FMI si Bancii Mondiale s-a aflat la Bucuresti de pe 26 aprilie pana pe 10 mai, pentru a evalua gradul de conformare a Romaniei la cerintele programului multilateral de sprijin.

Misiunea Comisiei Europene, condusa de Matthias Mors, director de afaceri economice si financiare din directia generala (ECFIN) si Fabienne Ilzkovitz, sef de unitate in ECFIN, a concluzionat provizoriu ca, luand in considerare reducerile de cheltuieli suplimentare anuntate de autoritatile romane, conditiile de acordare a imprumutului de la UE au fost indeplinite in mare parte.

Evaluarea pozitiva a programului va fi raportata la Bruxelles.
Scrisoarea suplimentara de intentie, ce va contine si noile masuri anuntate de Guvernul Romaniei si convenite cu UE, FMI si BM, va fi semnata in iunie 2010, dupa ce va primi decizia favorabila din partea Comisiei si dupa consultarea statelor membre ale UE, se mai arata in comunicatul publicat pe pagina de internet a Comisiei Europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.