Premierul Emil Boc spune ca trecerea Romaniei la moneda euro inainte de anul 2014 ar fi benefica pentru economia romaneasca, comentand raportul FMI, citat de Financial Times, potrivit caruia Statele UE, din Europa Centrala si de Est care se confrunta cu probleme, ar trebui sa treaca la euro.
"Cu cat Romania ajunge mai repede in zona euro, cu atat este mai bine pentru toata lumea. Eu vorbesc de 2014 deocamdata, nu stiu cum evolueaza aceasta criza, dar ar fi ideal sa ajungem in zona euro mai repede, pentru ca economiile care au moneda euro sunt protejate din toate punctele de vedere. Ganditi-va numai la ceea ce inseamna returnarea imprumuturilor", a declarat Boc. El a adaugat ca indeplinirea conditiilor pentru aderarea la zona euro depinde de evolutia crizei financiare, potrivit NewsIn.

Seful Executivului a precizat ca, in opinia sa, "orizontul" aderarii la zona euro trebuie sa ramana anul 2014, cel tarziu, dar ar fi "foarte bine" daca ar exista posibilitatea unei devansari. Premierul a mai spus ca nu exista nicio legatura directa intre trecerea la moneda euro si cresterea preturilor.


Scenariu FMI: Tarile membre UE din Europa de Est, printre care si Romania, ar trebui sa treaca la euro

Statele Uniunii Europene, din Europa Centrala si de Est, care se confrunta cu probleme ar trebui sa treaca la euro chiar daca nu ar deveni membre cu drepturi depline ale zonei euro, arata Fondul Monetar International intr-un raport confidential, citat de Financial Times (FT), scrie Reuters.

Cele 16 state membre ale zonei euro ar putea sa relaxeze conditiile de intrare, astfel incat aceste state sa devina membre cu drepturi restranse, fara drept de reprezentare in cadrul Bancii Centrale Europene, scrie FT.

”Pentru tarile din UE, trecerea la euro ofera cele mai mari beneficii in ceea ce priveste rezolvarea problemelor cum ar fi acumularea de datorii in valuta straina, eliminarea incertitudinilor si restabilirea increderii”, se arata in raportul ce a fost scris aproximativ acum o luna.
In document se subliniaza ca, fara trecerea la euro, rezolvarea problemelor privind acumularea de datorii in valuta straina ar necesita o reducere masiva a cheltuielilor, pe fondul opozitiei clasei politice.

CE respinge trecerea rapida la euro a tarilor din Europa Centrala si de Est

FT arata ca raportul a fost pregatit pentru a veni in intampinarea unui eventual esec al campaniei demarate de Fondul Monetar International (FMI), Banca Mondiala (BM) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), pentru sprijinul unei strategii anticriza ce se adreseaza UE si Europei de Est.

Raportul, care se refera la Europa de Est, fostele state comuniste si Turcia, mizeaza pe o scadere cu 2,5% a produsului intern brut in Europa emergenta, in 2009, comparativ cu o estimare privind o crestere de 4,25%, in toamna lui 2008.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.